Франческа Мария Келер е евродепутат, предпочита да я наричат Ска и е сред лидерите на зелените в Европарламента. Убедена е, че борбата с корупцията у нас е „объркана”, и че Пирин и Кресненското дефиле са в опасност. Ска Келер дойде тук и се включи в протестите за Пирин. Обеща да отиде и в Банско, за да разбере лично какво мислят хората там.

Ска Келер – съпредседател на Зелените – Европейски свободен алианс: Ние, Зелените в Европейския парламент, направихме изследване за корупцията в България, да видим какво още може да се направи по-добре тук, но искахме да видим също и как можем да се справим с корупцията и на ниво Европейски съюз. Това е проблем, който се наблюдава почти навсякъде в Европейския съюз

БНТ: Говорите за корупция и олигарси. Имате ли нещо и някого предвид?
СК: Изследването ни засяга новият ви антикорупционен закон – би ли допринесъл с нещо. Изводът ни е, че той би усложнил ситуацията, защото поставя под въпрос работата на различни ведомства и субекти в България. В изследването ни се казва още, че Европейският съюз и Европейската комисия също трябва да работят повече за борбата с корупцията. Почти няма мерки, насочени към самите европейски институции. По повод механизма за наблюдение на България и Румъния, звеното трябва да е по-бдително и да увеличи мерките

СК: Да вземем случаите, свързани с околната среда в България. В Пирин имаме оператор на ски-база, който ползва 60% повече площ, отколкото му разрешава лицензът. Но правителството не го закача. Даже като подарък му позволява още да строи. Тук е въпросът за справедливостта. Гражданите трябва да спазват законите, но един ски оператор- не. Кой стои зад този инвеститор? Това е абсолютно неизвестно.

БНТ: Настина ли познавате добре въпроса с втория лифт в Пирин? Запозната ли сте с всички гледни точки?
СК: Чух доста неща по въпроса от много хора, включително от българския министър-председател. Той беше много любезен да отговори на въпроса ми в парламента.

БНТ: Не вярвате на правителството и на премиера ?
СК: Не, не вярвам на българския министър-председател.

БНТ: Ако построяването на лифтове е свързано с корупция и застрашава природата, то какво да се каже за Швейцария или други страни ?
СК: Швейцария не е държава-членка на ЕС.

Ангел Джамбазки коментира изказването на Ска Келер

Ангел Джамбазки коментира изказването на Ска Келер

Критиките на съпредседателя на Зелените – Европейски свободен алианс Ска Келер са неоснователни, особено в изказването й, че не вярва на нашия министъ...

БНТ: А Германия, Словения?

СК: Сега сме в България, интересува ни България. А че има проблеми на други места – така е. И на тях обръщаме внимание. Миналата седмица сочих проблеми с корупцията в Румъния, имахме доста прям дебат и с министър-председателя на Хърватия. Не съм дошла тук да казвам, че България греши във всичко. Само че където има проблеми, те трябва да се решават. И погледнете и други ски-курорти. Много е важно да не се забравя, че снегът става все по-дефицитен ресурс. Климатичните промени засягат целия свят. Всички ски-курорти работят с изкуствен сняг. А за него се харчи огромно количество енергия и вода. Те трябва да дойдат отнякъде. Водата се изземва от естествени източници и не може да се използва за друго. Това се отразява на природата.

БНТ: Разговаряхте ли с хората в Банско, които разчитат на туризма?
СК: Чела съм проучвания, чела съм какво мислят местните. Разказваха ми хора, които са били и в Пирин и в дефилето, но лично още не съм говорила с местните. Доколкото знам, чух, че имало проблем с Кресненското дефиле – другият екологичен въпрос. Ако искаш да строиш магистрала на такава тясна ивица, няма как да не засегнеш местните – училището ще е на няколко метра от магистралата. Земеделски стопани няма да могат да стигат до нивите си, без да заобикалят много хиляди километри. Много хора са против строежа на магистралата. За Пирин един от аргументите, е, че така ще се създадат работни места, а заетостта е много важен фактор, но ми изглежда, и затова ще говоря с хората, че заетостта, при ски-туризма е сезонна. Досега няма положителен ефект върху местната икономика. Но ще ида и ще питам, защото засега само съм чела по въпроса.

БНТ: Как отговаряте на твърденията, че зад протестите за Пирин стоят политически интереси напълно различни от еко- идеята и грижата за околната среда?

СК: Чух това, но не е вярно. На улицата излизат обикновени хора. Бях и на протеста на българите, които живеят в Белгия. Това са студенти, работници, пенсионери. Те се интересуват какво ще стане с природата, а и с правосъдието, разбира се. Защо един ски-оператор може да прави много повече от позволеното му и не е съден за това! Имат основания да протестират. + Разбира се, и политиците имат право на протест. Доколкото знам, членове на правителството са били на контрапротест, който е "за” сторежа. Ако нещо е политическо – това е.

БНТ: Ако български или холандски политици дойдат на протест във Вашата страна, как биха реагирали хората?
СК: Нормално е. Не виждам проблем. Нас, евродепутатите, често ни канят в други страни, ние сме едно, един съюз. Ставащото в България или в Германия въздейства на останалите. Затова са и европейските закони за защита на природата. Зоните от Натура 2000 например, където попадат Пирин и Кресна

БНТ: И там той ви каза, че застрояването ще е 2% и ще се строи само лифт и инфраструктурата за него.
СК: Аз не вярвам на министър-председателя. В изменения план за управление не се казва, че става дума само за втори ски-лифт. Беше предложено, щом става дума само за втори ски-лифт – така да се запише в закона. Но правителството не се съгласи. И се създадоха много подозрения. Ако прочетете изменения План за управление на Национален парк Пирин, ще видите, че никъде не се споменава само втори ски-лифт, а зоната за ски-туризъм се разширява пет пъти! Това не е дребна работа. Допуска се строителство да се извършва в почти половината от Националния парк. Не означава, че ще се строи само лифт.


След интервюто евродепутатът Ска Келер за първи път лично посети Креснеското дефиле и Банско, за да види района и какво мислят жителите там. Ска Келер дойде в България в деня, когато в Германия са на прага на нов кабинет. Той, обаче, ще трябва да се одобри от Социалдемократическата партия на вътрешен референдум.


СК: През март ще е ясно. Имам доста критики към коалиционното споразумение. Например по въпроса за климатичните промени. Новото правителство, ако го бъде изобщо, не проявява амбиции по този сериозен проблем. Виждам красиви думи, но искам действия.

Правителството се разграничи от декларацията на НФСБ за Ска Келер

Правителството се разграничи от декларацията на НФСБ за Ска Келер

В позиция, разпространена от политическа партия "Зелените", декларацията на НФСБ беше наречена дипломатически гаф, опозоряващ страната ни пред европей...