НОВИНИ

Скала се срути в Провадия, евакуираха хората от 14 къщи

Два големи скални къса са се откъснали миналата вечер от западния скален венец над Провадия. 26 души са евакуирани, тъй като къщите им са застрашени, ако свличането на скална маса продължи. От общината подготвят спешно укрепване на ската.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
17:46, 13.12.2015
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Откъсналите се скални отломки тежат около 50 тона. Спрели са по средата на склона, но има опасност свличането им да продължи. Веднага след сигнала за срутището, от общината отцепили района.

Филчо Филев, кмет на Провадия: "Дойдоха служители на пожарната от Провадия, спасителен отряд от Варна, огледаха мястото и решихме да евакуираме тия 14 къщи."

На сутринта след инцидента на застрашената част от улицата почти всички са напуснали от домовете си. Повечето са у роднини и приятели, самотните и възрастните са настанени в общинската къща за гости. Някои се връщат за най-необходимото, което не са успели да изнесат и още преживяват случилото се.

Младен Вълчев: "Чу се някакъв шум, помислих, че камион разтоварва чакъл... После някакъв човек викаше, а той видял, че отгоре нещо става и затуй крещял."

Такива срутища се появяват периодично из цялото Провадийско плато, за последните 4 години това е петото. Първо трябва да се укрепи мястото, което е над откъсналите се камъни и после със стоманена мрежа да се хванат камъните и да се разрушат по безвзривен способ.

Цялостно укрепване на ската е правено на два пъти през миналия век - през 30-те и 70-те години. Оттогава насам, обаче, парите все не стигат и при всеки случай щетите се поправят „на парче". Последният - от март тази година е струвал на общината 50 хиляди лева, а за този още нямат разчети.

Филчо Филев, кмет на Провадия: "Хубавото е, че по новия програмен период... дето се казва преди по-малко от 24 часа министър Ивелина Василева каза, че има възможности за финансиране на проекти по подобни случаи, да се вземат превантивни мерки."

Преди да започнат да пишат проектите, в Провадия чакат думата на специалистите от Геозащита. И се надяват през следващите дни да не вали, за да може укрепването на срутището да стане бързо и хората да посрещнат празниците в домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ремонтирани пътни отсечки между Разлог - Юндола - Банско и Гоце Делчев
Откриха ремонтирани пътни отсечки между Разлог - Юндола - Банско и Гоце Делчев
Отново протести срещу по-скъпите винетки
Отново протести срещу по-скъпите винетки