НОВИНИ

Скандал и взаимни обвинения след аферата "Ало, Банов съм"

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за подправяне на документи. Според Йончева аферата "Ало, Банов съм", е злоупотреба с европари за близо 700 000 лв, свързани със строителството на Ларгото в центъра на София по времето, когато е Банов е бил заместник министър. Банов реагира веднага - че няма злоупотреба с пари, а той е жертва на рекет. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая. Вижте повече подробности от прякото включване на репортера Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Надежда Василева
20:12, 30.01.2019
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Аферата "Ало, Банов" предизвика острата реакция както на опозицията, така и на управляващите. Таен запис изкара на яве поредния скандал за съмнения в корупция на държавно ниво. Последваха взаимни заплахи за започване на съдебни дела за клевета и набеждаване.

Скандалът тръгва да се разплита от запис направен с телефон на бивш служител на министерството на културата. По информация на БНТ сега той работи в Министерството на образованието. Свидетелят на корупционните практики е мълчал три години. Не стана ясно защо точно сега този запис изплува.

За "По света и у нас" Ангел Ангелов заяви, че до този момент като държавен служител никога не е уволняван и винаги е получавал най-високи оценки за качеството на работа си. Той каза, че няма отношение към записи, приема като клевета изказванията на Банов и Рашидов, и ще заведе дела за набеждаване и клевета.

От прокуратурата заявиха, че от БСП не са подавали сигнал към тях, а са решили първо да обявят разкритията си пред медиите. Предстои експертиза да установи дали записът може да бъде приложен като годно доказателство.

;

Вицепремиерът Томислав Дончев разпореди пълна проверка на финансирания с евросредства проект "Ларгото". Пред журналисти в парламента той обясни, че очаква отговор от Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие", одиторите и Дирекция "Национален фонд" в Министерство на финансите дали има злоупотреби при консервацията и експонирането на античния ансамбъл на "Стара Сердика".

От парламентарната група на ГЕРБ определиха разкритията на Елена Йончева като фалшива новина. Според тях тя се опитва да отклони вниманието от обвиненията срещу нея за пране на пари от КТБ. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също изрази съмнения дали казаното от Йончева е истина.

Тома Биков, ГЕРБ: Очевидно тя е получател на информация от определени заинтересовани среди и единственото, което прави е да бъде употребявана от БСП за целите на черната кампания, която се води в момента срещу нас. Ние стоим зад министър Банов, не се съобразяваме повече с тези велики нейни разкрития и призоваваме журналистите да си пазят професията, защото това понятие заради такива хора девалвира в момента. Защото от кога Елена Йончева е разследващ журналист? Според нас от 2017 г., когато започна да се занимава с политика.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Много често Елена Йончева лъже, откъде да знам дали това, което казва е истина или не, редно е да изчакаме да се направи предварителната проверка и ако материалите стават за даване на съд, тогава да ги коментираме, какво да коментираме сега. Помните ли оная лъжа как беше пробутала онази стара снимка от оградата,че била съборена, а снимката се оказа, че е правена още от градежа на оградата от един мост?

Проверката от прокуратурата трябва да приключи в срок от три месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев обсъди пакета Мобилност с португалския си колега в Лисабон
Президентът Радев обсъди пакета "Мобилност" с португалския си колега в Лисабон
ЕС: Споразумението с Великобритания няма да бъде предоговаряно
ЕС: Споразумението с Великобритания няма да бъде предоговаряно