НОВИНИ

Скандал между Белгия и Франция заради мигранти

Френското правителство поиска обяснения от посланика на Брюксел след задържането на двама белгийски полицаи, които превозвали към границата незаконни мигранти. Белгийски полицейски синдикат се оплака от отношението към техните хора и поиска намеса на държавата, като заплаши със стачка.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:46, 22.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Във вторник вечерта двамата белгийски полицаи, карали към Франция 13 незаконни мигранти. Нелегалните попаднали в Белгия вместо във Великобритания, след като се качили на грешния камион във Франция и по закон трябва да бъдат върнати на границата на страната, от която са проникнали.

Жорж Аек - началник на полицията в Ипър: Мигрантите са били в микробуса защото полицаите не са искали да ги оставят да ходят сами по пътя до границата. Затова са ги ескортирали.

Неволно обаче микробусът навлязъл на 50 метра във френска територия, където мигрантите били пуснати.

Венсан Жил - белгийски синдикалист: Двамата белгийски полицаи се представили, но френската полиция ги арестувала, взела им оръжието и ги откарала в управлението с белезници.

Белгийците са освободени още същата нощ, белезници не са използвани, твърди френската страна. Вътрешният министър Бернар Казньов е изразил недоволство от случая пред белгийския посланик в Париж. Белгийският полицейски синдикат заговори за правен вакуум.

Винсент Хусен - белгийски полицейски синдикат: Хубаво е да има планове и споразумения, но трябва и правна рамка за защита на полицейските служители. Ето защо ще обявим готовност за стачка на всички подразделения, които се занимават с незаконни имигранти.

Дипломатически скандал между Белгия и Франция имаше и преди няколко месеца. Тогава се установи, че властите в Брюксел не са подали навременно информация и са направили възможно изпускането на Салах Абдеслам, участвал в ноемврийските атентати в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Южният парк в София. Ден на Независимостта
Южният парк в София. Ден на Независимостта
Акушерки настояват да се въведат домашни посещения при родилките
Акушерки настояват да се въведат домашни посещения при родилките