Македонският президент Георге Иванов е напуснал срещата с премиера и външния министър и не е пожелал да бъде запознат със съдържанието на договора, подписан с Гърция за името Северна Македония. По-късно днес се очаква президентът да направи обръщение към гражданите. Говорителят на македонското правителство обяви, че разпространената в Гърция информация за споразумението е интерпретация на договора и не съответства на написаното в него.

Около две минути - толкова продължила срещата на президента Георге Иванов с премиера Зоран Заев и министъра на външните работи - Никола Димитров. Иванов е напуснал срещата след като е разбрал, че има писмен договор за името Северна Македония. Заев и Димитров са направили „конструктивен опит за представяне и дискусия по съдържанието на договора, но президентът го е прекратил и е напуснал срещата“, според правителствената пресслужба - „отказвайки да разговаря за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще“.

Малко по-късно говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски заяви, че разпространената в Гърция информация за споразумението е интерпретация.

Заев и Ципрас се споразумяха: Новото име ще е Република Северна Македония

Заев и Ципрас се споразумяха: Новото име ще е Република Северна Македония

Република Северна Македония. Това ще бъде новото име на бившата югославска република, за което са се споразумели македонското и гръцкото правителство....

Бошняковски поясни, че в споразумението се прави ясно разграничение как всяка от страните възприема и тълкува термина Македония и коя част от тълкуванието е приемлива за другата страна. Основните атрибути на страната - химн, флаг и герб не са включени в договора и остават същите. А всички залегнали в него клаузи ще се изпълняват поетапно в следващите 5 години.

Премиерът Заев обяви, че договорът ще бъде разгледан утре на заседание на правителството и ще бъде представен пред всички значими политически формации.

ЕС и НАТО приветстваха постигнатата договореност за името на Македония

ЕС и НАТО приветстваха постигнатата договореност за името на Македония

Европейският съюз и НАТО приветстваха постигнатото споразумение между Атина и Скопие за името на Македония. Позитивни реакции има и от ООН и Съединени...

В Македония като цяло приветстват историческото споразумение, казва Андрея Стойковски. Той не са наема да каже дали референдумът в Македония ще има задължителен или консултативен характер, но е убеден, че избирателната активност ще е висока. Причината - македонците искат спорът за името да бъде решен.

Стойковски е убеден, че подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е ускорил всички процеси на Западните балкани, включително и подписването на историческия договор за името „Северна Македония“.

Захариева: Договорът с Македония дава гаранции за защита на българския интерес

Захариева: Договорът с Македония дава гаранции за защита на българския интерес

Според външния министър Екатерина Захариева България държи на гаранции, че с името Република Северна Македония, Скопие няма да има териториални прете...

© БНТ