Продължава да се разраства скандалът между Холандия и Турция заради планирано за днес посещение на турския външен министър. Кметът на Ротердам съобщи, че няма да позволи на Мевлют Чавушоглу да води кампания в града в подкрепа на референдума за засилване на президентската власт в Турция. Скандалът става дни преди парламентарните избори в Холандия.

След Германия, Австрия, Швейцария и Холандия се обяви срещу провеждането на нейна територия на митинги в подкрепа на турския референдум. Преди няколко дни турският първи дипломат обяви, че днес ще посети Ротердам, за да организира подобен митинг. Холандският премиер Марк Рюте предупреди, че посещението на Чавушоглу може да предизвика проблеми между двете страни.

МАРК РЮТЕ, министър-председател на Холандия ( 04.03.2017г.): Референдумът се отнася за конституционна промяна, която според Веницианската Комисия ще тласне Турция в грешната посока. От друга страна - турското правителство говори за турски граждани в Холандия. Намирам го за неприемливо. Турците в Холандия са холандски граждани.

Холандският външен министър беше категоричен, че посещението на Чавушоглу е нежелано. Кметът на Ротердам съобщи, че собственикът на залата, която е била наета за митинга е отменил резервацията.

Лидерът на крайнодясната Партия на свобода Герт Вилдерс призова да бъде забранено на цялото турско правителство да влиза в Холандия.

ГЕРТ ВИЛДЕРС, лидер на Партия на свободата, (08.03.2017г.): Не искам те да идват в Холандия, така че ги обявете за персона нон грата. Трябва да има временна забрана за пътуване за цялото турско правителство.

Турският външен министър обяви, че въпреки предупрежденията и забраната, днес той ще посети Ротердам.

Преди седмица подобен скандал имаше и с Германия. Тогава турският президент реагира остро на забраната на провеждането на митинги в герамнски градове и обвини германските власти в "нацистки практики". Митингът се състоя на територията на турското консулството в Хамбург.