Американският президент Доналд Тръмп отправи нови словесни залпове срещу британския посланик в САЩ. Дипломатът определи сегашната администрация във Вашингтон като "напълно нефункционираща". Отговорът не закъсня.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация няма повече да работи с британския посланик във Вашингтон Ким Дарък.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ние не сме големи почитатели на този човек и той не служи добре на Обединеното кралство.

В туитове Тръмп нарече британския посланик "смахнат" и "много глупав човек" и покрай това разкритикува премиера Тереза Мей за усилията ѝ по Брекзит.

"Каква каша сътвориха тя и представителите й. Казах й как да стане, но тя реши да поеме по друг път", написа Тръмп.

Този гняв се изля, след като в британската преса изтекоха конфиденциални съобщения на Дарък до външното министерство в Лондон.

Той пише, че Тръмп "излъчва несигурност" и нарича правителството му "некомпетентно и безпомощно". Дипломатът получи твърда подкрепа от Лондон.

Джереми Хънт, външен министър на Великобритания: Във външното ни министерство работят 13 000 души - изключително умни и способни. Ние, данъкоплатците, им плащаме, за да дават откровена оценка на ситуацията в страните, където служат. Това прави нашият посланик във Вашингтон, но това е негово лично виждане.

От Лондон посочиха също, че възгледите на посланиците не винаги съвпадат с тези на британското правителство.