НОВИНИ

Скандал с крайнодясна младежка организация в Белгия

Репортаж за дейността на младежка организация с крайнодесни възгледи шокира Белгия и предизвика политически и обществени дебати. В тайни интернет групи членовете на обединението "Щит и приятели" пропагандират расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и призовават към насилие.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:52, 08.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

В "Щит и приятели" членуват предимно млади фламандци, а лидер е студентът по право в университета в Гент Дрис Вас Лангенховен. Официално членовете се обявяват за защита на европейските ценности, против мигрантите и симпатизират на Виктор Орбан.

Журналистическо разследване обаче разкри и другото лице на организацията. В тайни онлайн групи членовете ѝ пропагандират расизъм, хомофобия, симпатии към Хитлер, снимат се с оръжие и призовават към употреба му в защита на собствената култура.

След репортажа прокуратурата започна проверка, а университетът в Гент откри процедура за изключването на Ван Лангенховен. Някои от членовете на движението се оказаха и в листите за местните избори през октомври на най-голямата фламандска партия - националистичесия Нов фламандски алианс. Лидерът ѝ Барт Де Вевер категорично заяви, че ще я "прочисти" от екстремистите.

Зухал Демир - държавен секретар за равните възможности, Нов фламандски алианс: Видях абсолютна липса на респект към хората с различна сексуалност, към жените и инакомислещите. Не можем да толерираме това нито във Фландрия, нито в нашата партия. Тези, които мислят така нямат място в Нов фламандски алианс".

Въпреки скандала обаче проучванията показват, че националистите отново ще спечелят най-много гласове на предстоящите местни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия твърди за предстояща инсценировка на химическа атака в Идлиб
Русия твърди за предстояща инсценировка на химическа атака в Идлиб
Изравнени сили преди парламентарните избори в Швеция
Изравнени сили преди парламентарните избори в Швеция