НОВИНИ

Скандал с "Нурофен" в Австралия

Съд в Австралия разпореди изтегляне от търговската мрежа на страната на болкоуспокояващото лекарство Нурофен с аргумента, че британският производител подвежда потребителите. Мотивът на съдебното решение е, няма разлика между различните продукти, обозначени като лекарства за конкретни страдания, например главоболие. Производителят обяви, че съдебното решение се отнася само за Австралия и няма да бъде прилагано на други пазари, нито ще има промяна в обозначенията на опаковката.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:56, 14.12.2015
5680
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Засегнатите продукти трябва да изчезнат от аптеките в Австралия в срок до три месеца. Става дума за вариации на Нурофен, предназначени за болки в гърба, мигрена и други конкретни страдания. Разследването е установило, че всички тези лекарствени средства, съдържат една и съща активна съставка- ибупрофен лизин 324 милиграма. Така тези продукти не са по-ефективни при облекчаване на конкретна болка, обозначена на опаковката, от всеки друг аналгетик с общо действие, който при това на дребно струва почти два пъти по-евтино.

Род Симс - председател на Австралийската комисия за защита на потребителите: Потребителите са скептични да даден момент, но когато им кажеш нещо конкретно като "това помага срещу точно тази болка," а то не е така и е като всяко друго болкоуспокояващо, у нас възниква тревога. Надяваме се нашите действия да изпратят ясното послание до компаниите: "не подвеждайте потребителите".

Отдавна се знае, че въпросните аналгетици с насочено действие всъщност са еднакви, споделят пред Ройтерс фармацевти в Сидни, и допълват, че редовно съветват пациентите си да купуват други, по-евтини обезболяващи. Производителят обяви, че ще се съобрази със съдебното решение за изтегляне от магазините в Австралия и отрече намерения да подвежда потребителите. Компанията е задължена да публикува корегиращи съобщения в печата и на уеб-страницата си, както и да заплати разноските по делото. Размерът на глобата ще бъде определен по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогнози за парламентарните избори в Испания
Прогнози за парламентарните избори в Испания
Парите за втората година от майчинството не се променят
Парите за втората година от майчинството не се променят