Във Великобритания започна кампания за втори референдум за Брекзит. Тя е финансирана от американския милиардер Джордж Сорос. А от таен запис на изявление на външния министър Борис Джонсън стана ясно, че Лондон се готви да предприеме враждебен подход в преговорите с Брюксел за Брекзит.

© БТА / AP Photo / Natacha Pisarenko

Записът е направен по време на вечеря на Борис Джонсън с консервативни активисти. Външният министър, който е водещ поборник за Брекзит, споделя, че предпочита вместо премиера Тереза Мей преговорите за излизането от Евросъюза да водеше президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания: Щеше да настане голям хаос. Всички биха си помислили, че е полудял. Но всъщност бихме постигнали нещо.

Съмнения дали изтичането на записа всъщност е направено нарочно предизвикаха думите на Джонсън, че предстои промяна на тактиката на Лондон. Тя може да доведе до срив на преговорите, но нямало нужда от паника. Особено за спора около митническия съюз.

Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания: Специално за границата на Северна Ирландия. Толкова малко фирми търгуват редовно през тази граница. Просто е невероятно, че позволяваме опашката да размахва кучето.

Джонсън критикува министъра на финансите Филип Хамънд, който пречел на Великобритания да се освободи напълно от единния европейски пазар. А Хамънд му отговори сдържано.

Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания: От опит знам, че подходът на сътрудничество е по-продуктивен от конфронтацията.

Главният преговарящ от Евросъюза Машиел Барние предпочете да не коментира изявленията на Борис Джонсън.