В Австрия, държавата председател на ЕС, се разгаря скандал заради имейл от вътрешното министерство, с който се ограничава медийната свобода. Ресорният министър спешно беше повикан в парламента за отговор на депутатски питания, свързани с ограничаване на информацията от ведомството към критично-настроени медии. Опозицията настоява за оставка. Самият министър пред австрийския парламент подчерта, че медийната свобода не е поставена под въпрос.

Този път не e Унгария нито Полша, нито дори България, а e развита демокрация и правова държава. Затова е още по-шокиращо, че във вътрешното министерство във Виена е изготвен документ, в който се предупреждава три конкретни медии, три критични вестника да бъдат изолирани от определени информации.

Общественото недоволство е толкова голямо, че дори от далечен Ню Йорк канцлерът категорично се изказа по адрес на вътрешния си министър.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Медийната свобода е важен жалон за всяка функционираща демокрация. Журналистите трябва да получават неограничен достъп до информация, за да вършат професионално своята работа.
© БТА

За вътрешния министър Херберт Кикл в Австрия говорят като за продукт и наследство от ерата на Йорг Хайдер - национал-популисткият вдъхновител на нашето време. Мейлът от ведомството, ръководено от Кикл, действа като политически взрив в политическа Виена.

Беате Майнл-Райзингер, депутат от НЕОС: Разделянето на медиите на добри и лоши, санкционирането им според това, какво и как пишат, няма нищо общо с демокрацията.

Обсъждането на аферата в австрийския парламент премина днес емоционално - с призиви оставка и крясъци.

Хербет Кикл, вътрешен министър на Австрия: Ще ви кажа едно, медийната свобода не е поставена под въпрос от нито една институция или член на правителството. Това важи и за вътрешното министерство.

Така мейлът остава без последствия. Медийната свобода в Австрия не е застрашена. Херберт Кикл остава министър.