НОВИНИ

Скандал в НС за гражданството на българските турци

Промени в Закона за българското гражданство, внесени от ДПС, станаха причина за скандал между Обединените патриоти и Движението за права и свободи.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:17, 07.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От ДПС искат да се придобива българско гражданство, ако човек има родител български гражданин или починал, като български гражданин. Обясниха, че целят прекратяването на дискриминационни практики, забранени от Евроконвенция. Патриотите опонираха, че ДПС искат да получат още 2 милиона гласа от Турция. Припомниха, че въз основа на доброволни спогодби изселниците нямат право да възстановяват гражданството си. Предложенията на ДПС бяха отхвърлени.

Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Какво правим ние, като български народни представители, за тези, които и без това са български граждани, но просто нямат документ за това? Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрани политици пречат те да си получат документа за българско гражданство.
Юлиан Ангелов - секретар на ПГ "Обединени патриоти": Вие предлагате всички тези по изселническите спогодби да получат българско гражданство, включително и техните потомци, деца и внуци, всички стотици хиляди и милиони, като целта е една-единствена - Турция да има още по-огромно влияние в България и българската политика. Е, това няма да го допуснем.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов разговаря с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи
Бойко Борисов разговаря с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи
Варна почете капитан Петко войвода
Варна почете капитан Петко войвода