НОВИНИ

Скандал в парламента между ДПС и ОП заради смяната на имената на местности

Скандал в Парламента между ДПС и Обединените патриоти. Поводът - декларация на Мустафа Карадайъ, с която от ДПС се обявиха срещу замяната в Старозагорско на над 800 турско-арабски имена на местности, с български. Патриотите коментираха, че след като ДПС искат заедност, тя трябва да бъде по българския закон. Последваха взаимни обвинения.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:17, 06.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Мустафа Карадайъ декларира, че от ДПС са разтревожени от преименуването на местности в община Стара Загора.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Без коментар оставям примери на преименуване, като „Бейска кория" на „Чорбаджийска гора", „Капан баир" на „Капана", „Пръдлаков юрт" става „Пръдлаково градище". Въпросното решение на Общинския съвет е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат.

От Обединените патриоти отговориха, че преименуването е по желание на мнозинството. Заявиха, че българският етнически модел на толерантност не е измислен от Ахмед Доган и ДПС.

Проф. Станислав Станилов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно в България няма да има турци, а то има и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да го правят.

Конфликтен момент имаше днес и между ДПС и парламентарния председател, защото Цвета Караянчева напомни няколко пъти на Карадайъ, че надвишава времето за четене на декларация, което стана причина за протестни скандирания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между ЕС и САЩ преди срещата на върха между страните от Г-7
Напрежение между ЕС и САЩ преди срещата на върха между страните от Г-7
Законни ли са дискотеките на плажа Слънчев бряг - Юг?
Законни ли са дискотеките на плажа Слънчев бряг - Юг?