НОВИНИ

Остри реплики в парламента заради шествието на президента

Скандал в парламента. ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски. Поводът - поведението на хора от шествието, което той оглави до паметника на Апостола и освиркванията снощи по време на изказването на столичния кмет Йорданка Фандъкова. БСП защитиха държавния глава и подчертаха, че той самият е призовал да не се освиркват политици. Според президента, ако на ГЕРБ не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за начина на управление.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:06, 20.02.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Поредната словесна престрелка между ГЕРБ и БСП избухна заради снощното напрежение край паметника на Васил Левски, когато освирквания и скандирания прозвучаха по време на речта на столичния кмет.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Поклон пред паметта на Апостола на свободата.
Румен Радев, президент: Искам да помоля всички в този свят за България ден да се въздържаме от викове и скандирания.

ГЕРБ реагираха, че вчера е нарушена традицията паметта на Левски да бъде почитана със смирение.

Тома Биков, ГЕРБ: Организирана агитка от средите на БСП, заедно с полукриминали и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна и срамна провокация срещу българското национално единство премина под патронажа на президента Румен Радев. Вместо да изпълнява задължението си на президент на всички българи, той прие да бъде тартор на партийна агитка.

От ляво защитиха държавния глава.

Драгомир Стойнев, "БСП за България": Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и адекватно. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството. Вие трябва да си отговорите защо българските граждани ви освиркват, вината не е в БСП и президента, трябва да я търсите във вас.

Управляващите призоваха останалите партии да се разграничат от политическата злоупотреба с паметта на Левски.

Тома Биков, ГЕРБ: Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция.

Лидерът на БСП посочи, че снощи президентът ясно е изразил позицията си.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Призова всички да замълчим и никой да не дюдюка, свирка, да не опетнява момента и мястото, на което се бяхме събрали, за да отдадем почит на Апостола на свободата. Това че въпреки призива му имаше такива прояви, би трябвало да накара управляващите да се замислят, защо се стигна дотук. Защо по този начин реагират хората при тяхната поява.

Коментар по адрес на управляващите направи днес и държавният глава.

Румен Радев, президент: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление. Благодаря ви!

Викове "Оставка" се чуха от група младежи, докато президентът произнасяше слово пред Паметника на свободата в Русе.

А общински съветници от ГЕРБ в града се оплакаха, че не са били споменати при поднасянето на венците, и това станало чак като изразили недоволство.

Премиерът реагира от Брюксел по повод снощното напрежение пред паметника на Левски.

Бойко Борисов, министър-председател: Мисля, че никакъв проблем за милионна партия не е да изкарат 100 души да го освиркат където и да е. Това е погрешна политика и не им прави чест. Какво им пречи законно избран кмет на София, който направи града толкова добре и е домакин. Обединителят на нацията трябва да преценява с какви хора се сдружава и прави поход.

Според премиера, подобни действия не помагат за стабилността и единението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убитият българин при стрелбата в Ханау е работел отскоро в наргиле бара
Убитият българин при стрелбата в Ханау е работел отскоро в наргиле бара
Убиецът от Ханау е бил воден от ксенофобия
Убиецът от Ханау е бил воден от ксенофобия