НОВИНИ

Скандал за картелно споразумение в германската автомобилна индустрия

Нов скандал разтърсва автомобилния бранш в Германия. Към водещите германски автопроизводители се отправят обвинения за таен картел. Твърди се, че са се договаряли да поддържат високи цени и да спъват някои технологични развития. При това, с почти мафиотски методи.

bnt avatar logo
от Мария Илчева, Дойче Веле
19:45, 27.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Тези дни списание "Шпигел" писа за таен атомобилен картел между Фолксваген, Ауди, Порше, БМВ и Даймлер, които още от 90-те години на миналия век се били договорили за единна политика - по отношение на дизеловите и бензиновите двигатели, спирачките, съединителите и предавателните кутии. Твърди се, че производителите са се договаряли и за избора на доставчици, за цените на атомобилните части, за пречистването на отработените газове в дизеловите автомобили, както и за цените на новите модели коли.

Може да се окаже, че и аферата с дизеловите атомобили е свързана с този скандал, ако се установи, че е имало договорки за използването на прекалено малки резервоари за карбамид.

Ако всичките обвинения бъдат доказани, ще се окаже, че е имало картелно споразумение, с което концерните са поддържали изкуствено високи цени за купувачите и същевременно ниско заплащане на поддоставчиците. В такъв случай германските автомобилни концерни ще трябва да платят огромни глоби. Според експерти, общият им размер ще възлиза на между 3 и 5 милиарда евро. Някои от тях обаче може и да се измъкнат от наказанията.

Например концернът Даймлер, тъй като преди време той пръв е подал сигнал в Службата за защита на конкуренцията, с който се самообвинява. И Фолксваген е сезирал въпросната служба със сигнал, в който се изказвало подозрение за "действия, нарушаващи антимонополното законодателство", но доста след Даймлер. И все пак: ако Фолксваген предостави нови - особено сериозни - доказателства, би понесъл по-ниско наказание.

Каквото и да излезе обаче, едно е ясно: имиджът на продуктите "Made in Germany" вече пострада, поне що се отнася до автомобилите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки ентусиасти се включиха в първата у нас Вечеря в бяло (СНИМКИ + ВИДЕО)
Десетки ентусиасти се включиха в първата у нас "Вечеря в бяло" (СНИМКИ + ВИДЕО)
Реакции от Македония за Договора за добросъседство с България
Реакции от Македония за Договора за добросъседство с България