Филм за джебчии на японски режисьор спечели голямата награда на кинофестивала в Кан. Последната вечер беше белязана от скандал - млада актриса обвини режисьора Люк Бесон в изнасилване. Друга актриса - Азия Ардженто, жертва на продуцента Харви Уайнстийн, отправи предупреждение към насилниците на жени в киноиндустрията.

"През 97-ма бях изнасилена от Харви Уайнстийн тук в Кан, бях на 21. Този фестивал беше ловната му зона. Нека предскажа - Харви Уайнстийн никога няма бъде приет отново тук.Той ще живее в немилост. Тази вечер, сред вас са онези, от които трябва да се поиска сметка за поведението им спрямо жени, поведение, което не е достойно за нито едно работно място. Вие знаете кои сте, но по-важното, че ние знаем кои сте".

Присъствието на Азия Ардженто в Кан беше пазено в тайна. Италианката е сред първите, подели кампания срещу Уайнстийн.

Фестивалът беше белязан от скандал с Люк Бесон и то на фона на специалната прожекция на неговия филм " Голямото синьо".

27-годишна актриса се оплакала в полицията, че е била дрогирана и изнасилена от 59-годишния Бесон в парижки хотел в четвъртък вечерта. Двамата имали интимна връзка от две години, актрисата се чувствала задължена да я поддържа заради профeсионалните си отношения с режисьора на "Леон". Бесон отрича обвинението


© БТА
Триумф на азиатското кино на кинофестивала в Кан

Триумф на азиатското кино на кинофестивала в Кан

Японският режисьор Хирокадзу Коре-Еда спечели голямата награда на кинофестивала в Кан „Златната палма" за филма „Семеен въпрос“.

Филм за отхвърлени от обществото спечели Златната палма. Това е "Магазинни крадци" на японеца Хирокадзу Коре Еда.

Полският режисьор Павел Павликовски беше награден за режисура на любовната драма "Студена война ".

Италианецът Марчело Фонте и казахстанската актриса Самал Еслямова спечелиха наградите за най-добра мъжка и женска роля.