НОВИНИ

Скандали във ВСС

Кризата във ВСС се задълбочава и скандалите не спират. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов днес напусна заседанието на съвета и каза, че ще се върне едва когато скандално избраният вчера за представляващ съвета Димитър Узунов представи публично разпечатка на мобилната си комуникация от 14 януари.Вижте във видеото коментар на Пенка Ангелова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:37, 21.01.2016
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

"Не повярвах нито на очите си, нито на ушите си", започна Лозан Панов. Той се възмути, че вместо да търси подателя на ес-ем-ес-а, Висшият съдебен съвет е организирал спешна смяна на представляващия. Панов коментира, че кадровият орган е стигнал дъното и той отказва Димитър Узунов да го представлява, докато не покаже разпечатка.

Лозан Панов- председател на ВКС: Казвам, че е абсолютна арогантност и наглост в този момент да се сменя представляващия ВСС. Не твърдя, че г-н Узунов е изпратил смс-а, казвам, че има подозрение за всеки един, който в този момент е гласувал за промяна на представляващия ВСС.

Панов декларира, че ще извади цялата си смс-кореспонденция от последните месеци.

Лозан Панов - председател на ВКС: Отказвам да участвам в тези лъжи, конспирации и манипулации, защото смятам, че това е начинът, по който се върви от скандал в скандал. Ето това създава недоверието в обществото.

Първо пред БНТ, новият представляващ ВСС заяви, че ще покаже разпечатка от телефона си. Обясни, че мотив за избора му били Конституционните промени и нуждата да се изчистят вътрешните проблеми в съвета. Обеща да работи и за преустановяване на медийните атаки срещу председателите на Върховния касационен и на Софийския градски съд. Категоричен беше, че съветът не е търсил провокация.

Димитър Узунов - представляващ ВСС: Мнението, на който и да е политик, в това число на министър-председателя не ме интересува. Нашата цел е да подадем ръка, да направим така, че и министър-председателя да иска да чуе "Добър ден!" за съдебната реформа.

Преди заседанието правосъдният министър определи смяната във ВСС като учудваща и в разрез с разбирането, че кадровият орган трябва да бъде пример за мотивирани и предвидими решения. Захариева коментира и позицията на премиера.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: И наистина изглежда като провокация. Знаете, че в момента всичко му се приписва на него. Убедена съм, че както аз разбрах от медиите, така и той. Нека мотивират колегите, които предложиха това, кое наложи тази бърза смяна.
Соня Найденова - член на ВСС: Няма да коментирам желанието на министър-председателя да обяснява ситуацията, защото сам се замесва в случилото се вчера, без някой да го е замесвал.

Сменената вчера Найденова смята, че поредицата от скандали в съвета цели да се изместят критиките, които се очакват от Брюксел към други институции.

;

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Повече го намираме като опит за провокация отново към атаките, които системно наблюдаваме през последните няколко седмици към премиера на страната. След като имаше ожесточена словесна битка в последните няколко седмици между представители на ВСС така остава като усещане, иначе не мога да коментирам мотивите и всичко това, което се случва в един независим орган, какъвто е ВСС.

Радан Кънев - председател на ДСБ: Това е скандална ситуация и съм склонен да мисля, че става дума за провокация, в случая да се доверя на премиера Борисов, че не е той организаторът. Конкретно за ВСС смятам, че се налага парламентарна комисия, че Борисов като жертва на провокация в тази роля вече има интерес от нея.

Димитър Делчев - Реформаторски блок, ДБГ: Целият скандал с смс-ите, който започна от миналата седмица на практика превърна ВСС в едно тресавище, вместо това да бъде правителството на съдебната система, която се грижи за укрепване на престижа на съдии и прокурори в системата. И аз си мисля, че ако бях член на този ВСС така функциониращ аз бих си подал оставката.

Филип Попов - БСП - лява България: От тези скандали се вижда, че очевидно изпълнителна и съдебна власт се унифицират, те се сляха на практика. И там продължават борбите за овладяване на ВСС. Същият този ВСС, който беше избран от настоящите управляващи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вотът на недоверие ще е на тема здравеопазване
Вотът на недоверие ще е на тема здравеопазване
Антарктически дневник: Пътят до Рио Галегос
Антарктически дневник: Пътят до Рио Галегос