Отстраняване на управителния съвет на Фондация "Пловдив-2019" заради непрозрачно изразходване на средства и финансиране на спорни проекти поиска опозицията в местния парламент на Пловдив на извънредна сесия.

Пловдив

Оставките не бяха приети от мнозинството, а отчетът за дейностите за последните три месеца, включително и за откриващото събитие, беше отложен за редовната сесия след три дни. Прокурорската проверка за разходите по откриването на Европейската столица на културата през януари все още продължава.

Извънредната сесия беше инициирана от 21 общински съветници от опозицията с настояване за пълен отчет на разходите на фондацията организатор на проекта Европейска столица на културата 2019, както и за оставката на нейния артистичен директор Светлана Куюмджиева.

Стефан Послийски - общински съветник от "Патриотичен фронт-НФСБ И ВМРО": Ние искаме буквално първичната счетоводна информация и смятам че като общински съветници гласувайки такива големи разпределения на средства имаме право да ги изискаме, за да видим за какво са изхарчени тези пари.

Артистичният директор на фондацията не дойде на сесията, което нагнети допълнително напрежение. Изпълнителният директор Кирил Велчев обясни, че за всички разходи се води строга документация.

Мнозинството не прие отчетите на фондацията за две години назад с мотива, че те вече са гласувани. В отговор опозицията поиска оставката на Управителния съвет на фондацията начело с кмета Иван Тотев.

Дани Каназирева- председател на "Съюз за Пловдив": На Тотев не му прави чест и достойното беше днес да се оттегли от фондацията , скандали и провали са факт, колкото и да искат да го скрият зад лъскави събития.

Кметът заяви, че съдържанието на културните проекти няма да се определя от общинските съветници.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Нещата, за които говорихме на сесията, това бяха отчети, които са били приемани по всички правила на приемане на работата на Фондация "Пловдив 2019".

Отчетът за последното тримесечие ще се гледа на предстоящата сесия.

Продължават събитията за откриването на Европейска столица на културата

Продължават събитията за откриването на Европейска столица на културата

Пловдив вече е европейската столица на културата. Хиляди души от страната и чужбина се събраха снощи в града под тепетата, за да видят на живо официал...