НОВИНИ

Скандалният "Матилда" сред руските предложения за Киномания

Покрилият се със скандална слава филм "Матилда" на режисьора Алексей Учител ще бъде показан на Киномания на 18 ноември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК, съобщават организаторите.

скандалният матилда сред руските предложения киномания
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 07.11.2017
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Филмът проследява любовната афера на бъдещия император Николай Втори с красивата балерина от полски произход Матилда Кшесинска.

Когато бащата на Николай - император Александър Трети, умира, синът му осъзнава, че свободата да обича, когото иска, е приключила. Официалният период на траур още не е отминал, когато вдовицата на императора урежда брака на цар Николай с принцеса Аликс фон Хесен-Дармщад.

Филмът е заснет сред красивите естествени декори на Санкт Петербург. В ролите са Ларс Айдингер, Михалина Олшанска, Данила Козловски, Луизе Волфрам, Ингеборга Дапкунайте, Сергей Гармаш, Григорий Добригин, Евгений Миронов, Виталий Коваленко.

"Матилда" разбуни духовете в Русия и доведе до много забрани и актове на насилие от православни активисти, според които филмът петни името на монарха, свален от власт по време на Октомврийската революция от 1917 г. и убит от болшевиките, а после канонизиран за светец от Руската православна църква, припомнят от екипа.

Балерина е героинята и в друг филм за саможертва и лишение - "Болшой" на Валерий Тодоровски, който зрителите ще видят на 26 ноември от 13.30 ч. в кино "Люмиер Лидл". Съвсем млада балерина се подлага на жертви и унижения, за да постигне мечтата си - да играе на сцената на Болшой театър. Действието се развива на фона на великолепната музика на Чайковски. Участват Маргарита Симонова, Алиса Фрейндлих, Валентина Теличкина, Александър Домогаров, Анна Исаева, Никола льо Риш, Андрей Сорокин, Ирина Савицкова.

"Ерата на първите" на Дмитрий Кисельов разказва за съветския космически полет от 1965 г. и първото излизане на човек в открития Космос - на легендарния космонавт Алексей Леонов. Всичко сякаш върви по план, но внезапно радиовръзката е прекъсната. Сред актьорите са Евгений Миронов, Константин Хабенски, Владимир Илин, Анатолий Котеньов, Александра Урсуляк, Елена Панова. Прожекцията на Киномания е на 18 ноември от 12.30 ч. в "Люмиер Лидл".

Сред руските заглавия в селекцията е и "Pro любов. Само за възрастни" на режисьорите Павел Руминов, Наталия Меркулова, Алексей Чупов, Нигина Сайфулаева, Евгений Шелякин и Резо Гигинеишвили. Филмът е продължение на касовия хит "Про Любов" и събира кратки истории за любовта, този път с фокус не как да я открием, а как да я задържим - с добрина, готвене, сексуални практики или размяна на партньорите.

В актьорския екип са Джон Малкович, Фьодор Бондарчук, Анна Михалкова, Ингеборга Дапкунайте, Гоша Куценко, Виктория Исакова, Равшана Куркова, Максим Матвеев. "Pro любов. Единствената прожекция на Киномания е на 19 ноември от 18.15 ч. в "Люмиер Лидл".

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С киноа и елда обогатиха менюто в млечната кухня в Русе
С киноа и елда обогатиха менюто в млечната кухня в Русе
България ще подпомогне проекти на УНИЦЕФ
България ще подпомогне проекти на УНИЦЕФ