Скандалът с ареста на финансовата директорка на китайския технологичен гигант "Хуауей" продължава да се разраства. Мън Ванчжоу е задържана в Канада по искане на САЩ, по подозрение, че е нарушила американските санкции срещу Иран. Япония обяви, че планира да забрани договорите с китайския технологичен гигант. ЕК пък изрази притеснения за опасност от шпионаж от страна на китайски компании.

Шпионски скандал или търговска война - какво стои зад скандала "Хуауей" все още не е ясно. Според американското разузнаване, компанията, която официално е частна, е пряко подчинена на властите в Пекин и не е изключено в устройствата да има скрити опции, използвани за шпионаж. Все още няма предоставени доказателства за това.

Япония обаче, даде заявка, че ще забрани правителствените договори с китайските технологични компании "Хуауей" и Зет Ти И. Токио ще повиши и защитата си срещу кибератаки.

Йошиде Суга, говорител на правителството: Всяко едно от министерствата ще положи всички усилия, за да гарантира, че не е обект на кибератаки. За нас това е тема, която не бива да бъде пренебрегвана.

Австралия и Нова Зеландия вече блокираха изграждането на телекомуникационна мрежа от пето поколение от "Хуауей". Великобритания също спира част от съвместната си работа с китайската компания.

ЕК изрази притеснение от опасността "Хуауей" да е съдействала за шпионаж от страна на Пекин. Еврокомисарят за единния цифров пазар Андрус Ансип изтъкна, че е наясно с факта, че китайските компании може би са принудени да сътрудничат на тайните служби, но и че Брюксел ще се бори срещу всяка опасност от кибершпионаж.

Арестуваха финансовия директор на китайски технологичен гигант

Арестуваха финансовия директор на китайски технологичен гигант

Финансовият директор на китайския технологичен гигант "Хуауей" - Мън Ванчжоу, е арестувана в Канада, по искане на Съединените щати. Китай настоя за не...