Репортерите на „По света и у нас“ проследиха в развитие антикорупционната тема започнала от ранните часове на днешния ден и събраха много гледни точки и коментари.

Обзор на темата направи Иво Никодимов:

Темата на деня „Борба с корупцията по високите етажи“ започна рано сутринта. Племиерът Борисов обяви, че предлага Данаил Кирилов за правосъден министър и му възложи нови промени в антикорупционния закон, които да засегнат и общинските съветници.

Бойко Борисов призова и замесените в имотни скандали представители на съдебната власт да дадат своите обяснения и да излязат в отпуска докато се проверяват казусите с апартаментите им.

Данаил Кирилов беше номиниран за министър на правосъдието

Данаил Кирилов беше номиниран за министър на правосъдието

Премиерът Бойко Борисов призова всички замесени в имотния скандал да подадат оставки или да излязат в дългосрочен отпуск. Тази сутрин той предложи пре...

Няколко часа по-късно Валери Симеонов обяви, че в правителството има министър, който си е купил евтин апартамент.

Валери Симеонов - депутат от Обединени патриоти, НФСБ: Добре е Борисов да огледа малко още по-внимателно да си огледа министрите, че и там има такива. „Овча купел“, 142 квадрата за 61 000 лева. Намерете го кой е. 220 евро - знаете ли че всъщност това е цената на груб строеж в София - 2008 година, когато беше най-големия пик на цените.

Оказа се, че засегнатият министър е Николина Ангелкова, която представи своята версия по казуса веднага щом кацна на летище София и подчерта, че ще се съобрази с решенията на премиера Борисов:

Николина Ангелкова, министър на туризма: Явно сме свидетели на поредните силни чувства на Симеонов към мен. Става въпрос за апартамент закупен 2008 г. от моите родители на мое име апартаментът е в Овча купел 116 квадрата, другото са мазе, гараж и общи части. 75 хиляди е цената която е платена на груб строеж. Толкова колкото съм платила е пазарната оценка на този имот. Не съм разговаряла с Борисов. Сега кацам, веднага ще се чуем. Всичко каквото разпореди Борисов аз ще го направя.
ГЕРБ чакат обяснение от лидера на БСП за имоти и сделки

ГЕРБ чакат обяснение от лидера на БСП за имоти и сделки

В отговор на въпросите на БСП от ГЕРБ свикаха спешна пресконференция със собствени въпроси. Депутатите Спас Гърневски и Тома Биков се обърнаха към ли...

Главният прокурор разпореди да се проверят сделките с имотите на шефа та антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на Елисавета Панова, съпруга на председателя на ВКС Лозан Панов и на Боби Сарафов, син на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов. Минути след призива на премиера Пламен Георгиев излезе в отпуска.

От утре в отпуск е и шефът на следствието Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор. Лозан Панов обяви, че е безимотен и няма причина да напуска поста си.

Проверяват Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов

Проверяват Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки за придобити недвижими имоти от шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, от сина на дирек...

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, като още вчера покани неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, който свиква в понеделник.

​Президентът свали доверието си от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

​Президентът свали доверието си от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, като още вчера покани неговия заместник да из...

Резултатът от днес можем да обощим като две отпуски - на Пламен Георгиев и на Борислав Сарафов, за да не пречат на проверките срещу тях и да гарантират обективността им. Лозан Панов отново ще бъде проверяван от Инспектората на ВСС, а дали ще има проверка за жилището, което Николина Ангелкова е придобила преди да влезе в политиката предстои да разберем.

Очевидно темата за борбата с корупцията ще има своето продължение.