Скандалът с Фейсбук и компанията Кеймбридж Аналитика днес влезе и в пленарната зала на Европейския парламент. От еврокомисията отново призоваха Марк Зукърбърг да даде обяснение пред евродепутатите за използването на лични данни на потребители.

Повече от 2 часа евродепутатите обсъждат скандала с фейсбук, в остъствието на Марк Зукърбърг. Той не се яви в Европарламента, където беше поканен. Евродепутати от различни парламентарни групи заявиха, че те не приемат само извинения, искат и обяснения от Зукърбърг за изтичането на лични данни. Също така как ще бъде спазен общият регламент за защита на личните данни, който влиза в сила от 25 май. Според различни евродепутати този скандал е само върхът на айсберга. Знае се от години, че се търгува с лични данни.


Вера Юрова, еврокомисар: Възможно е достъпът до лични данни да е позволил на редица фактори да микротаргетират граждани и да подпомагат разпространяването на фалшиви новини и пропаганда. И всичко това без никаква прозрачност и съгласие от потребителите. Този скандал е сигнал за всички ни, че трябва да започнем сериозен дебат каква роля играят социалните мрежи днес и каква роля трябва да играят в нашите избори в бъдеще.

Моника Панайотова, заместник-министър за Българското европредседателство: Добре работещите правила за защита на личните данни не са единствения отговор срещу манипулиране на избори. За гарантиране на върховенството на закона и демокрацията са необходими и други мерки.