Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка заради купен на ниска цена апартамент от "Артекс". Премиерът Борисов е приел оставката и я е подписал заедно с тази на заместник-спортния министър Ваня Колева. Антикорупционната комисия проверява всички сделки, с които компанията е продавала апартаменти през последните 3-4 години, съобщи председателят й Пламен Георгиев. НАП също прави анализ на договорите за покупко-продажба между представители на властта и фирмата за луксозни имоти.

Иво Никодимов с подробностите.

КПКОНПИ ще проверява сделките на "Артекс" за последните 3-4 години

КПКОНПИ ще проверява сделките на "Артекс" за последните 3-4 години

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че ще изиска всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от „Артекс"...

Прокуратурата е дала 20-дневен срок за проверка на сделките, с които Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева са купили апартаментите си от "Артекс". От комисията предполагат, че ще им трябва поне месец, за да имат частични резултати, защото работата е много.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: Ние изискваме всички документи във връзка с покупка-продажбата на жилища от фирма "Артекс" от мисля, че 3 или 4 години назад. И ще анализираме дали има и други лица, които също са купували от тази фирма.
Премиерът освободи от длъжност Красимир Първанов

Премиерът освободи от длъжност Красимир Първанов

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е освободен от длъжност със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министе...

Така сред проверяваните лица ще се окаже и Красимир Първанов, който днес сутринта подаде оставка от поста зам.-министър на енергетиката.

Красимир Първанов: И като длъжностно лице, и като член на това правителство, аз считам, че трябва да напусна кабинета. С което да предотвратя омърсяването на мен и моите колеги.

Първанов е представител на "Обединени патриоти" и казва, че не е съгласувал оставката си нито с "малката коалиция", нито с лидера на НФСБ Валери Симеонов, от чиято квота е в кабинета. Купил е жилище от 150 кв. с два гаража в столичния квартал "Изток" за 616 евро на кв. метър. Твърди, че е платил пазарна цена.

Красимир Първанов: Това е покупка на зелено, покупка, която в последствие се предава на груб строеж. И към настоящия момент жилището се намира в това състояние.
НАП прави анализ на сделките на "Артекс"

НАП прави анализ на сделките на "Артекс"

Националната агенция за приходите прави анализ на сделките на фирма "Артекс" заради продадените имоти на преференциални цени. От приходната агенция об...

Анализ на сделките между "Артекс" и представители на властта правят и в НАП. От приходната агенция са категорични, че няма данъчни и осигурителни задължения на фирмата, които да са опрощавани през годините. Антикорупционната комисия проверява и всички възможности за конфликт на интереси.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: Искаме всички разрешителни, които са издавани на тази фирма. Анализираме всичко, законопроектите, които са внесени, които евентуално биха облагодетелствали тази фирма. Искаме да разровим до край всичко, за да установим кои лица са пазарували от фирма "Артекс" и на какви цени.

Според публикации в медиите, на цена от 93 хиляди лева съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов - Елисавета е купила 172 кв.м жилище и два гаража от "Артекс". От Антикорупционната комисия коментираха, че нямат основание да проверят сделката, защото тя е от април 2013 г., когато двамата не са били семейство. Лозан Панов е в отпуска и е извън страната заедно със съпругата си. По тази причина не го открихме за коментар.

Чрез формата за запитвания днес поискахме от "Артекс" оферта за апартаментите на последния етаж на строящия се небостъргач "Златен век" в квартал "Лозенец". В получения отговор се описват предимствата на сградата и локацията, както и философията на архитектурния проект. Отправят покана за среща и завършват писмото си с текста: "Апартаментите в "Златен век" не участват в свободния пазар на имоти. Те се предоставят с персонална покана на вниманието на ценени клиенти."

Според експерти от строителния бранш, нормална търговска практика е да се строят и продават сгради и затворени комплекси на подбрани клиенти.