Американският държавен секретар Майк Помпео получи нареждане от Конгреса да предаде документи, свързани с контактите между Белия дом и Украйна. Това е част от скандала Тръмп-Зеленски, по който е в ход разследване за отстраняване на президента Доналд Тръмп.

Всичко тръгна от разкритие за негов телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски това лято. Твърди се, че Тръмп е притиснал Зеленски да осигури данни срещу демократа Джо Байдън, който е кандидат в американските президентски избори.

Процедурата по отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп набира ход. Три комисии на американския Конгрес призоваха държавния секретар Майк Помпео да предостави документи за делата с Украйна.

Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите: Ще проведем изслушвания възможно най-скоро. Очакваме да бъдат изпратени още призовки идната седмица.

Възможно е да бъде повикан за изслушване и адвокатът на Тръмп Руди Джулиани. Републиканците в Конгреса настояват, че обвиненията срещу президента са напълно неоснователни.

Питър Кинг, конгресмен републиканец от Ню Йорк: Това е опит за преврат на хора от средите на разузнаването. В този разговор няма абсолютно нищо.

Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър подаде оставка, след като името му излезе в скандала и го призоваха да свидетелства в Конгреса.

Тръмп категорично отрича твърденията, че в телефонния разговор през юли е настоял пред украинския президент Зеленски за разследване срещу сина на демократа Джо Байдън.

Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ: Ясно, че той няма да се спре пред нищо, за да се задържи на власт. Дори след 70 социологически анкети, които показват, че ще го победя. Не е чудно, че съм обект на вниманието му.

Нанси Пелоси, председателката на контролираната от демократите долна камара на Конгреса, обяви готовност за процедура по отстраняване от длъжност на президента в началото на седмицата. Както е известно, процедурата е сложна и рядко използвана. Тя надали ще има успех в Сената, където мнозинство имат републиканците.