НОВИНИ

Кирило-Методиеви дни в Чехия

А българите в Чехия се събраха в южноморавското село Микулчице, за да почетат Светите братя Кирил и Методий. С мисията си по тези земи Солунските братя пренасят православното християнство в Моравия. Затова Микулчице е свято място и за чехи, и за българи. Днес съдбите на славяните от тези две държави се преплитат в едно ново сказание "За буквите". Репортаж от Чехия на Диана Тодорова и Миглена Гайдарова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Оператор: Миглена Гайдарова
10:13, 14.05.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Розана Донева: В българското се пише "Р" нормално, а пък в чешкото... още такова.

БНТ: Друго "Р" ?

Розана Донева: Да.

"Нормалното" и чешкото "Р" тук се редуват в неравноделни ритми. В този ансамбъл за български народни танци играят чехи, които са пътували специално за празника на Светите братя. В Моравия вярват, че това е гробът на Свети Методий. И българите, дошли пред паметника на светите братя, се усещат и като гости, и като домакини тук в Микулчице.

Галина Петрова: Това е един от най-светлите празници за мен, защото съм учител, мисионер, преподавател в университет. Българският език е действително базата на всички славянски езици. Независимо, че навсякъде звучи "славянски език, славянски език", но това е древният български език, протобългарският език.

БНТ: От колко време си тук в Чехия?

Никола Ройдев, ученик в Неделно училище „Възраждане":

- От 4 години.

БНТ: А ти на колко си?

- На 5.

Лъчезар Петков, посланик на България в Чехия: Предвид това, че България ще председателства Европейския съюз от 1 януари следващата година, ние се постарахме да направим една много по-богата програма от културни и образователни събития, така че... да, чехите ни познават, но нека ни познават още по-добре, още от наистина добрата ни страна.

И не е чудно, че в българския и в чешкия има еднакви думи, които ги няма в другите славянски езици. В чест на светите братя, които пренесли православното християнство в Моравия, и в Чехия имат национален празник - 5 юли. В един от най-старите европейски университети, Карловият в Прага, и днес се учи българистика. А на Карловия мост Кирил и Методий съблюдават непрестанната върволица от туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус
ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус
Двама загинали и 377 ранени при земетресение с магнитуд 5,7 в Иран
Двама загинали и 377 ранени при земетресение с магнитуд 5,7 в Иран