НОВИНИ

Какво следят ски патрулите у нас?

Ски патрулите в планинските ни курорти са основните, които са ангажирани с безопасността на туристите. След вчерашния тежък инцидент в Пампорово, при който пострада 5-годишно дете, патрулите в курорта са категорични, че не се налага допълнително обезопасяване, защото мерките за сигурност са ежедневни. В Банско ски патрулите са 8, а на Витошкото лале за реда на пистата отговарят двама. Разказва Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:21, 06.02.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

В Банско пистите са много натоварени, особено в почивни и ваканционни дни, там се събират над 10 000 души. Затова безопасността на туристите и контролът в ски зоната се следят максимално. Прекалено високата скорост, отнемането на предимство и карането в нетрезво състояние са най-честите проблеми в курорта.

Патрулите предупреждават по три пъти хората, които създават опасни ситуации, след което имат право да отнемат ски картата им за сезона. Ако някой е употребил алкохол или други упойващи вещества и предизвика тежък инцидент на съответният скиор се съставя протокол със свидетели.

При такива ситуации се намесват и полицейските служители, които също дават дежурства на ски зоната. Освен за безопасността патрулите следят и за изправността на съоръженията.

На Витоша не е толкова натоварено, защото има една писта, на софийската планина правомощията на ски патрулите са сходни. Те имат право да правят забележки на безразсъдните скиори и дори да отнемат картата им при сериозни нарушения. Те следят и в пистата да не навлизат нерегламентирано моторни шейни и други моторни превозни средства.

Александър Жилиев, ски патрул на Витоша: Един от нас има на пистата, който съблюдава за реда на любителите на бели спортове, да се спазват правилата за движение, задния да пази човека пред него.

БНТ: Как установявате, ако някой кара прекалено бързо?

Александър Жилиев, ски патрул на Витоша: Ако видимо някой застрашава другите, даваме указания да се кара по-внимателно просто.

Радослав Рачков, отговорник на ски патрулите в Пампорово: Има хора, които чуват това, което им казва патрула, но има хора, които не се съобразяват с абсолютно нищо... не си преценяват възможностите, тръгват по някои писти, които не са за тяхното ниво, патрула тръгва след тях, сваляме ги дори някой път се е случвало на гръб.

От ръководството на природния парк коментираха за БНТ, че съгласно плана за управление на парка "не се допуска на територията на парка Мотоциклетизъм, използване на състезателни, високо проходими МПС-та извън пътното плътно платно, а контролът се осъществява от държавно-горско стопанство София, Държавно-ловно стопанство Витошко-Студена, както и от горските инспектори от природен парк "Витоша".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненска фирма развива „зелен“ морски бизнес
Варненска фирма развива „зелен“ морски бизнес
Върнаха в Русия тялото на загиналия в Сирия пилот
Върнаха в Русия тялото на загиналия в Сирия пилот