НОВИНИ

Скокове с бънджи от моста в село Буново с националното знаме

Нетрадиционен начин да отпразнуват 3 март избраха група млади по дух хора. Те скачаха с бънджи от моста в село Буново като развяваха българското знаме. Инициативата беше организирана от спортен клуб "Вертикален свят". Смелчаците, които избраха да празнуват по този начин бяха на възраст от 7 до 70 години.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
12:47, 04.03.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Когато ги карам да ми опишат усещането, ми казват, че е неописуемо и мога да го разбера, само ако скоча. А моето усещане под моста е за страх и за възхита пред урока по смелост, който ми преподават. Особено Ефросина. Тя е на 73. Започнала е да скача преди 12 години и вече има в актива си над 300 скока.

Ефросина Близнакова: "Това е точно за мен, защото сега вече нямам много физически сили, за да правя друго нещо, а тук не се изисква, само желание да направиш нещо щуро. И в мен го има това е."

Мястото, село Буново, не е избрано случайно. Тук по време на Руско-турската освободителна война, в края на декември 1877-та, 860 български и руски воини загиват от студ под връх Баба при опит да преминат Балкана от Етрополе за Буново. Урок по родолюбие за най-младите последователи. Като Рада, която скочи в тандемен скок пред камерата ни, както ме увери, съвсем не за първи път.

Стилияна Гацева - СК "Вертикален свят": "Най-редовно ни казват, че сме луди, но пък няма нищо лошо в това човек да отбележи по този начин празника. Има много адреналин, много емоция, среща със страхотни приятели. И все пак това малко детенце от сега да свиква с традициите и с нашите празници."

И зад всичко това стои неслучаен човек. Единственият българин покорил Еверест без кислород още преди 14 години. Все още излъчва това усещане за свобода, което привлича хората и всяка година открива сезона с бънджи скоковете точно на 3-ти март.

Дойчин Боянов - алпинист, СК "Вертикален свят": "Това е наша традиция, влагаме и символика в цялото това нещо. Ние сме наистина една много задружна група и радостно е, че това е един повод да се съберем. И наистина влагаме много голям смисъл в това, че го правим и със знамето."

И не се заблуждавайте и тези смели хора винаги ги е страх, когато скачат, просто избират точно на страха да не обръщат внимание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Движението по пътя Ахтопол-Синеморец е ограничено заради преливане на р. Велика
​Движението по пътя Ахтопол-Синеморец е ограничено заради преливане на р. Велика
От нашите пратеници в Рим: Няма яснота какво ще изберат италианците
От нашите пратеници в Рим: Няма яснота какво ще изберат италианците