НОВИНИ

Скопие и Атина се договориха за името на Македония?

Днес се очаква премиерите на Гърция и за Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, да обявят официално за какво ново име на бившата югославска република са се споразумeли. Както и за стъпките за влизане на споразумението им в сила. Според неофициална все още информация правителствата в Атина и Скопие са си стиснали ръцете за Република Северна Македония.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:21, 12.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света
скопие атина договориха името македония

Напрежението в Скопие и Атина расте в очакване Заев и Ципрас да се чуят за последно по телефона преди да обявят едновременно съдържанието на споразумението. Този разговор трябваше да се проведе сутринта, но беше отложен, за да се включи в него и посредникът от ООН Матю Нимиц от Ню Йорк. Преди това македонският премиер призова опозицията да не пречи за решаването на спора, за да получи Скопие дата за преговори за членство в ЕС и покана за НАТО.

По телевизия "Телма" Заев предупреди, че при отхвърляне на споразумението Македония ще се върне към псевдопатриотизма и национализма и сама ще прекъсне евроатлантическия си път.

А името Република Северна Македония излезе в гръцките медии от неназовани източници. Както и някои от договорените условия. Македонската конституция ще трябва да бъде променена, за да не се споменава в нея за грижа за македонско малцинство зад граница. Това обаче може да стане чак след референдум в края на септември или началото на октомври.

Преди това македонският парламент трябва да ратифицира споразумението, а президентът Георге Иванов да го обнародва. Целта е Скопие да получи дата за преговори за членство в ЕС и покана да се присъедини към НАТО.

Чак накрая се очаква ратификация от гръцкия парламент. Но това от сега е проблемно - заради твърдия отказ на опозицията и на по-малкия коалиционен партньор на Ципрас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бяла обявиха Ден на траур заради смъртта на капитан Пламен Пантилеев
В Бяла обявиха Ден на траур заради смъртта на капитан Пламен Пантилеев
Аржентинец ще ръководи мача на откриването на Мондиала
Аржентинец ще ръководи мача на откриването на Мондиала