Македонското министерство на външните работи излезе с декларация по повод изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов, който вчера заплаши Македония с блокада на членството ѝ в Европейския съюз и НАТО, ако премиерът Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език. В декларацията се посочва, че тези думи могат да създадат отрицателни нагласи и враждебност вместо приятелство. "Република Македония ще продължи и в бъдеще активната си, конструктивна и добросъседска политика, в духа на Договора с България и европейските ценности", посочва още дипломатическото ведомство в Скопие.

Македонското министерство на външните работи заявява, че изявлението на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е удобен случай да се даде подобен контра-отговор и да се създаде омагьосан кръг, който ще отдалечи двете страни една от друга и ще създаде неприятелство, вместо приятелство.

Посочва се още, че Македония и България са подписали договор за приятелство и ще градят приятелство, но то предполага взаимно разбирателство, уважение и грижа за интересите на съседа. Категорично се заявява, че Република Македония и за в бъдеще ще продължи своята проактивна, конструктивна и добросъседска политика в духа и на подписания Договор с България, и на европейските ценности, към които се придържат двете страни.

Остра реакция на Красимир Каракачанов по повод изказване на Зоран Заев

Остра реакция на Красимир Каракачанов по повод изказване на Зоран Заев

Остра реакция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод изказване на македонския премиер Зоран Заев пред парламента в Скоп...

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов в официална позиция, разпространена от пресцентъра на ВМРО заяви, че няма да допусне компромиси с историята на България. Той определи като провокация изказване на премиера Зоран Заев пред македонския парламент, в което се прави внушение, че Преспанския договор дава идентификация за наличието на македонски език.

Каракачанов посочва, че македонският е "непризнат от никого като официален език" и изразява опасение, че "Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас", което според Каракачанов е недопустимо и е провокация. Вицепремиерът заявява, че ако дори един неистинен исторически факт бъде допуснат или подменен, ще поиска категоричната позиция от страна на държавата, кандидатурата на Македония за НАТО и ЕС да не бъде подкрепена.