НОВИНИ

Скопие: Изявлението на Каракачанов е идеален повод за враждебност

Македонското министерство на външните работи излезе с декларация по повод изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов, който вчера заплаши Македония с блокада на членството ѝ в Европейския съюз и НАТО, ако премиерът Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език. В декларацията се посочва, че тези думи могат да създадат отрицателни нагласи и враждебност вместо приятелство. "Република Македония ще продължи и в бъдеще активната си, конструктивна и добросъседска политика, в духа на Договора с България и европейските ценности", посочва още дипломатическото ведомство в Скопие.

bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 09.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Македонското министерство на външните работи заявява, че изявлението на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е удобен случай да се даде подобен контра-отговор и да се създаде омагьосан кръг, който ще отдалечи двете страни една от друга и ще създаде неприятелство, вместо приятелство.

Посочва се още, че Македония и България са подписали договор за приятелство и ще градят приятелство, но то предполага взаимно разбирателство, уважение и грижа за интересите на съседа. Категорично се заявява, че Република Македония и за в бъдеще ще продължи своята проактивна, конструктивна и добросъседска политика в духа и на подписания Договор с България, и на европейските ценности, към които се придържат двете страни.

;

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов в официална позиция, разпространена от пресцентъра на ВМРО заяви, че няма да допусне компромиси с историята на България. Той определи като провокация изказване на премиера Зоран Заев пред македонския парламент, в което се прави внушение, че Преспанския договор дава идентификация за наличието на македонски език.

Каракачанов посочва, че македонският е "непризнат от никого като официален език" и изразява опасение, че "Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас", което според Каракачанов е недопустимо и е провокация. Вицепремиерът заявява, че ако дори един неистинен исторически факт бъде допуснат или подменен, ще поиска категоричната позиция от страна на държавата, кандидатурата на Македония за НАТО и ЕС да не бъде подкрепена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ няма да спрат подкрепата си за водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен
САЩ няма да спрат подкрепата си за водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен
Британски медии: Тереза Мей ще отложи гласуването за Брекзит
Британски медии: Тереза Мей ще отложи гласуването за Брекзит