Северна Македония отхвърли предложението за извънредна среща на Съвместната комисия в края на август. Ръководителят на Комисията от Скопие проф. Драги Георгиев смята, че провеждането на срещата е нецелесъобразно заради почивния сезон.

„Против сме извънредна работна среща, защото съвпада с отпуските. Самият аз излизам в отпуск от 15 август и много членове на Комисията също са в отпуска. Преди редовната среща не приемаме извънредна. Редовната среща ще се състои на 12 и 13 септември“, заяви пред Телевизия 24 историкът.

Предложението за извънредната среща е направено от проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Комисията от българска страна.

По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов, която се състоя на 1 август, министър-председателите на двете страни настояха да се ускори работата на Комисията и да се намери решение на актуалните въпроси.

„Искането да се търси веднага решение на въпроса за Гоце Делчев с цел да бъде удовлетворена нечия политическа необходимост, може да повлияе отрицателно на работата на комисията“, подчертава Драги Георгиев.

България и Северна Македония отбелязаха 2 години от Договора за добросъседство

България и Северна Македония отбелязаха 2 години от Договора за добросъседство

Премиерите на България и Северна Македония обещаха историческата комисия, сформирана да реши спорните въпроси между двете страни, да изчисти противоре...