НОВИНИ

Скоро: Фермерски пазар във всеки голям град у нас

Всеки областен град в страната до няколко седмици ще има фермерски пазар, какъвто в момента се провежда в Пловдив. Това е пряк достъп до българските производители до потребителя, съобщи в Пловдив директорът на Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов при откриване на еднодневен фермерски пазар в града.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
19:22, 12.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Заради силната конкуренция на производители от Европейския съюз и ембаргото за износ в Русия нашите фермери наистина са затруднени при продажбите зад граница признаха от Министерството на земеделието. Министерството обаче вече е подпомогнало родните биопроизводители, макар европейските проекти да финансират основно по-големи ферми и преработватели

Румен Порожанов – директор на фонд „Земеделие”
"Какво значи това? Това значи и конкурентна цена в рамките на това, че те получават субсидия между 50 и 60 процента в тяхната инвестиция, която по всякакъв начин помага за една добра цена."
Стоян Симеонов – биопроизводител от Елин Пелин
"Сметката все още не излиза, ако говориме, че семейството ми може да се издържа от биологичните зеленчуци. Стопанството се развива малко или много. Преживяваме с това, естествено."

Фермерите вече успяват да продават продукцията си у нас, тъй като търсенето е голямо. Хората които искат да консумират биопродукти имат финасови възможности и най вече мотивация да се хранят здравословно."

Росица Василева
"Всички се храним по този начин. В Пловдив има регулярни биопазари. И особено за детенцето ми е важно да се храни с биопродукти."

От Община Пловдив обещаха да има терен за постоянен фермерски пазар – площад "Централен" в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите в Хърватия без ясен победител
Изборите в Хърватия без ясен победител
Отново влиза в сила примирие за Сирия
Отново влиза в сила примирие за Сирия