НОВИНИ

Съкратени миньори на бунт заради неизплатени обезщетения

Протест блокира пътя Бургас - Слънчев бряг тази сутрин. Причината - недоволството на съкратени миньори от бургаската мина "Черно море" заради неизплатени обезщетения. В началото на април мина „Черно море" обяви фалит и галериите бяха затворени. На борсата отидоха 240 от общо 280 служители. Преди месец съдия-изпълнител обяви мината и съоръженията на търг, а миньорите, които живеят във ведомствените жилища са предупредени да напуснат.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:09, 07.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Пред бариерата на затворената мина се събраха миньори и техните семейства. Изпълнителният директор обяви, че от дължимите 540 хиляди лева за заплати досега са изплатени на части близо 200 000 лева. Парите се осигурявали под формата на заеми.

Русомир Калоянчев - изп. директор на мина "Черно Море": За момента мината няма никакви приходи и не ни е възможно със собствени сили да платим обезщетенията на работниците, които освободихме април месец. В петък получихме частично плащате и преведохме на хората по 220 лв.

Миньорите и техните семейства се притесняват и за жилищата си. По-голямата част от тях живеят във ведомствени общежития, които също са обявени на търг.

Павел Бабанков: Днес се провежда търга. Тая сграда, в която живея има претендент да я закупи и преди една седмица ми обяви, че работата ще се оправи - ще плащам 200 лв. наем и ще си живея там. За 40 квадрата квартира.

Миньорите казаха, че никой от тях не знае колко пари има да получава, защото при освобождаването им не е предоставен документ за дължимата сума. А с изплащането на възнагражденията на части, не могат да си направят никаква сметка. За около 15 минути протестиращите блокираха пътя Бургас - Каблешково, а след това и едното платно на пътя Бургас - Слънчев бряг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До две седмици обявяват детайли за новия конкурс за туристическо лого
До две седмици обявяват детайли за новия конкурс за туристическо лого
 Стена в Кале, бежански лагери в Париж
Стена в Кале, бежански лагери в Париж