Модата не е само мода, а невербален език за комуникация. Всеки един от нас изпраща всекидневно съобщения до света чрез дрехите и аксесоарите си. Тези послания са в пъти по-силни, когато говорим за политици или пък за представители на кралския двор, които медиите следят под лупа. В следващото видео можете повече интересни детайли около нашумелия в последните дни син костюм на Елизабет II и някои от другите любопитни скрити послания, които тя изпраща с дрехите си.

Kралица Елизабет II предизвика публичното внимание с избора си на облекло на 21 юни. Тогава тя се появи в британския парламент, за да изнесе годишната си реч със син костюм и шапка с цветя с жълти тичинки. Експерти в сферата на невербалната модна комуникация видяха в облеклото й флага на Европейския съюз. Според тях кралица Елизабет II е показала европейската символика. В този вид тя изслуша речта на министър-председателя на Великобритания - Тереза Мей за напускането на ЕС.

Като държавен глава британският монарх не заема публично позиции по политически въпроси. Досега кралицата не е обявявала публично дали подкрепя избора на поданиците си за напускане на ЕС. Дали обаче облекото й е вид скрита символика, прецернете сами.

Интересен детайл от облекото на Кралицата беше шапката й. Малките цветчета с жълти тичинки подозрително напомняха за знамето на ЕС.

За разлика от предишни години, този път кралицата държа реч без короната на главата си. Инсигнията беше внесена тържествено в пленарната зала, но остана до трона. Интересен факт е, че короната е била транспортирана с отделен автомобил.

А като говорим за автомобили и символика трябва да се върнем малко назад във времето, когато вече покойният саудитски крал Абдулла, който по това време е бил престолонаследник, се качва по покана на кралицата на Великобритания в автомобил, шофиран от самата нея. Тази история е от 1998г.. 20 години по-късно жените в Саудитска Арабия все още нямат право да шофират. Въпреки възрастта си кралицата продължава да поддържа формата си на водач на превозно средство и до сега.

Списъкът на послания, които кралицата изпраща без да говори е дълъг. Образът ѝ е съпроводен от вечно присъстващия цветен костюм, шапка , чантичка и разбира се, чифт ръкавици.

© BTA

Освен очевидната модна необходимост от елегантни ръкавици, за да бъде напълно завършен светския стил на кралската особа, има и напълно практични причини, заради които тя ги носи. Човек, който отговаря специално за подбора на ръкавици в кралското семейство е цитиран по темата в чуждестранна медия. Основната причинина Елизабет II винаги да е с ръкавици, когато е на публично място, е заради безбройните ръкостискания, които ѝ се налага да прави./07/ По този начин тя предпазва ръцете си от вреди и мръсотия. Това обаче не означава, че някога можете да видите кралицата с ръкавици в лош или захабен вид. Според специалиста по ръкавици, дамата със синя кръв винаги носи в чантата си 2 или 3 резервни чифта.

Крализа Елизабет II е популярна и със страстта си към аксесоари, които присъстват в гардероба ѝ с години. Ръчната ѝ чанта е един от задължителните. Според коментари, публикувани от чужестранни медийни източници, с чантичката си кралицата дава тайни сигнали на приближените си. Така може да даде знак, за да бъде изкарана от разговор или сигнализира, че иска да си тръгне от вечеря.

© BTA

Когато говорим за краслкото семейство, няма как да не дам пример за невербални послания и с една от любимите влюбени двойки на всички - принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън. По-наблюдателните са забелязали, че те никога не се държат за ръце на публично място и не демонстрират почти никаква физическа близост. Според обяснение на експерти в областта на кралската етикеция, да не се демонстрира физическа близост, е най-нормалното поведение на човек, който е на работа.

© BTA

Така например по време на визита в друга държава се смята, че младото семейство изпълнява задълженията си да представя кралската фамилия, т.е. върши работата си. Нормално е двойката да не проявява физическа близост, за да запази професионализма си докато изпълнява задачите си в чужбина.

Начините човек да отправи послание са много. Думите са важни, но общуваме благодарение и на жестове, дрехи, аксесоари, мимики. Цялата заобикаляща ни микросреда казва по нещо за нас. Така че подбирайте всеки детайл разумно.