НОВИНИ

Съкровището от Надсентмиклош гостува за първи път в София

Златното съкровище от Надсентмиклош - най-голямото познато досега съкровище от ранното средновековие, гостува от 6 април до 9 юли в Националния археологически институт с музей при БАН. "То напуска за първи път границите на бившата Хабсбургска империя, като досега е виждано в цялост само в Будапеща и във Виена", посочи на пресконференция днес директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Людмил Вагалински.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:32, 05.04.2017
Чете се за: 01:20 мин.
Още
съкровището надсентмиклош гостува първи път софия

Съкровището e част от постоянната експозиция на Музея за история на изкуството във Виена. Повече от 200 години то остава един от шедьоврите в Колекцията на древногръцкото и древноримско изкуство в музея. Георг Платнер от виенския музей припомни, че преди месец в австрийската столица беше открита българската изложба, посветена на рудника Ада тепе и добива на злато през бронзовата епоха. Той отбеляза, че тя се е радвала на изключителен интерес и се надява съкровището от Надсентмиклош да бъде посрещнато с такъв ентусиазъм и успех в София.

;

Съкровището от Надсентмиклош е открито по случайност през 1799 г. в областта Банат, тогава част от Хабсбургската империя. Състои се от 23 съда с общо тегло почти 10 кг. Отличава се с изключително качество и прецизност на изработката и завършеност на композициите.

Множеството изследвания на предметите от откриването му досега оставят без окончателен отговор въпросите кой е бил неговият собственик, дали е принадлежало на един или няколко човека, при какви обстоятелства е било укрито. Част от съдовете показват директни връзки с християнството, други са свързани с митология, останала непозната за нас. Изказани са теории за неговия хунски, аварски, унгарски, сасанидски, печенежки или византийски произход.

Експертите посочиха, че според друга теория то е свързано с Първата българска държава, вероятно с някой от управителите на северозападния отвъддунавски комитет на България, днешен Банат. Изследванията през последните десетилетия показват, че то е събирано продължително време, от втората половина на VII до края на VIII век и утвърждават връзките му с аварската култура.

;

Съкровището се състои от седем преработени в кани бутилки, четири купи с токи, две по-малки купи с дръжка, една овална купа с плоска дръжка, малка издута купа, две купи с глава на бик и купа с форма на наутилус, два бокала, две чаши и един ритон. В състава му се включват общо 6 двойки съдове. Общият брой на предметите е 23, от които 22 са оригинални, а една чаша е копие. Изработени са от злато, съставът на което варира от 20 до 22 карата, с две изключения. Всичките съдове са ковани, а украсата е изработена чрез изчукване в дълбок релеф.

Едновременно с тази, на 6 април в Археологическия музей ще бъде открита и изложбата "Езическа България: власт и общество". Тя представя културата и основните аспекти в процеса на формиране на българското общество в Дунавска България в периода VII-IX век, когато българската държава се превръща в основен политически фактор. Идеята е да се покаже контекста, в който се е развивало съкровището от Надсентмиклош.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ настоява за незабавно оттегляне на промените в Изборния кодекс
ГЕРБ настоява за незабавно оттегляне на промените в Изборния кодекс
Министерството на правосъдието спря проекта за забрана на гласуването в чужбина
Министерството на правосъдието спря проекта за забрана на гласуването в чужбина