Скулптор от Враца дава нов живот на изсъхнали дървета, като ги превръща в произведения на изкуството. В града вече има дървени фигури на животни, на герои от приказки и тотеми на азбуката и книгите.

Враца

Милен Иванчев е един от първите скулптори у нас, които замениха чука и длетото с моторна резачка. Неговите творби имат голям обем с изчистени форми и характерен стил, което ги прави много подходящи за експониране на открито. Разказва, че идеята да се правят „скулптури с корен", като се ползват стари изсъхващи дървета, придава нов колорит на монументалната украса в града.

- Защо точно книги и букви?

Милен Иванчев: Това е, защото мястото е централно, пред нас има училище, зад нас е библиотека, до нея е архивът, нямаше как да няма книги. Азбуката, направена на ръка, е едно, а с резачката - съвсем друго, тя резачката ми определя шрифта.

Геша Димитрова е на 88 години и е връстница на големите дървета. Казва, че е удоволствие да види как се съчетава красивото и полезното.

Геша Димитрова: Това старо дърво, ако беше някой, който няма опит и понятие от тая работа, щеше да го отсече...

На първото преобразено дърво са подредени десетте книги, които всеки българин трябва да прочете, а на съседното ще се изпишат буквите от българската азбука.