НОВИНИ

Скулптори ваят фигури от 700 тона пясък на международен фестивал в Русе

Международният фестивал на пясъчни скулптури "Ruse Sand Fest-2016" започва от днес до 4 юни на кея в Русе. Темата на тазгодишното издание "Спортна слава, световни и олимпийски символи" е посветена на кампанията "Русе - европейски град на спорта 2016". Фестивалът е организиран от община Русе и от общинската фондация "Русе-град на свободния дух".

bnt avatar logo
от БТА
13:23, 27.05.2016
6174
Чете се за: 02:12 мин.
Още
скулптори ваят фигури 700 тона пясък международен фестивал русе


"Надявам се, че тази година успехът на фестивала ще е още по-голям, благодарение на богатата и атрактивна съпътстваща програма, която ще превърне второто издание на форума в празник край реката", каза кметът на Русе Пламен Стоилов.
Във фестивала участват известни скулптори като Сударсан Патнайк от Индия, Беноа Дютераж от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия, информираха организаторите.
Представителите от България са Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София и Калоян Тодоров от Бургас. Всеки от тях е лауреат на десетки скулптурни симпозиуми и световни артистични събития.
Кoнсултанти на фестивала са Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.

На кея са доставени 700 тона пясък

В продължение на девет дни участниците ще ваят скулптури, представящи водни спортове, тенис, хокей, художествена гимнастика, фигурно пързаляне, футбол и сумо. Така ще бъде изградена "Алея на спортната слава от пясък". За целта на кея в Русе са доставени 700 тона пясък. Асистентите на скулпторите са подготвили пясъчни пирамиди с площ 25 кв. м и с височина три метра.
Андрей Молоков заяви, че с удоволствие е приел да участва във фестивала в Русе. Неговата фигура ще представя спортна композиция. Колегата му Александър Книш е преподавател по скулптура в Москва и е лауреат на десетки международни симпозиуми. Той ще изработи образа на една от легендите на хокея в Русия - на вратаря Владислав Третяк. Андраш Виски ще извае спортен каяк, защото като млад се е занимавал с този вид спорт.
Французинът Беноа Дютераж пък ще работи върху темата тенис. Той уточни, че е за първи път в България и много му харесва тук. "Пясъкът е добър и условията са идеални. Не ни остава нищо друго освен да спортуваме. Това е интересно предизвикателство, защото когато правим скулптури, те са много големи и трябва да се борим с тях", каза още французинът.
Светлозар Лисичков отбеляза, че за първи път ще вае фигура от пясък и тя ще бъде свързана с плуването. "Вероятно ще бъде плувец, който плува в река Дунав", поясни Лисичков. Другият български участник във фестивала - Калоян Тодоров, също ще изработи за първи път скулптура от пясък. Темата, на която се е спрял, е катеренето. Русенецът Даниел Кънчев ще твори на тема художествена гимнастика. Той обясни, че по време на фестивала негови трима ученици ще изработят по една малка фигура. Деветокласник ще представи спорта шах, единайсетокласник ще извае фигура на джудист, а дванайсетокласник ще изработи скулптура, свързана с бейзбола.
Директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова обясни, че Сударсан Патнайк ще пристигне от Индия по-късно днес. По думите й той е изключително силен автор. Интересен е с това, че твори по актуални теми. По тази причина посланието на неговата фигура ще бъде "Допингът убива спорта". Двамата консултанти на фестивала също ще изработят свои фигури, но няма да участват в състезанието. Руслан Коровков ще извае от пясък Калоян Махлянов-Котоошу, а Ирина Тафлевская ще направи състезател по фигурно пързаляне, представен като птичка.

Фестивалът включва пясъчна академия и богата музикална програма

Фестивалът предвижда и пясъчна академия за млади скулптори, които ще изработят по-малки пясъчни фигури под ръководството на големите майстори. Отделно, седем детски градини са заявили участие в пясъчната работилница за деца, а четири от тях подготвят общ проект - изработване на пясъчна мозайка с логото на кампанията "Русе - европейски град на спорта".
На фестивала ще има и пясъчен бар, който ще работи през цялото време на събитието и след него. Предвидена е и богата съпътстваща програма, която включва концерти и лятно кино на открито.
Церемонията по награждаването на тазгодишните лауреати на "Ruse Sand Fest - 2016" ще бъде на 3 юни и ще завърши с концерт "BG Рок легенди" с участието на Йордан Караджов /група "Сигнал"/, Стенли /"Тангра"/, Милена Славова, Валди Тотев /"Щурците"/ и Дичо /"D2"/.
В последния ден на фестивала - 4 юни, ще се състои пясъчна работилница за деца с участието на Бате Енчо. Ще има и концерт на Росица Кирилова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завръщането на Савченко предвещава нови смутове в Украйна
Завръщането на Савченко предвещава нови смутове в Украйна
Благотворителност S-класа
Благотворителност S-класа