НОВИНИ

Скулптура от Бранкузи постави рекорд на търг на "Кристис"

Бронзова скулптура от Константин Бранкузи беше продадена за рекордната за твореца сума от 57,3 милиона долара на търг на "Кристис" в Ню Йорк, съобщи АФП. "Заспалата муза" - легнала женска глава с височина 26 см, е излята през 1913 г.

bnt avatar logo
от БТА
10:43, 16.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още
скулптура бранкузи постави рекорд търг кристис

Предишният рекорд за произведение на Бранкузи беше от 2009 г. - 29,1 милиона евро (37,2 милиона долара по онова време).Той беше поставен, когато беше разпродадена колекцията на Ив Сен Лоран и Пиер Берже.Творбата "Мадам Л.Р." беше много различна - статуетка от орехово дърво. Цената на "Заспалата муза" надвиши много горната граница на предварителната оценка на "Кристис", която беше от 25 до 35 милиона долара.

Творбите на Бракузи (1876 - 1957) много рядко се появяват на търг. Затова вчерашната продажба в Ню Йорк беше събитие. С нея започнаха пролетните търгове в Ню Йорк, които ще предложат произведения на импресионизма, модернизма и съвременното изкуство.

Друго интересно предложение на търга на "Кристис" беше един от най-известните портрети на Пабло Пикасо - "Седнала жена в синя рокля" от 1939 г. Той беше продаден за 45 милиона долара. На картината е нарисувана Дора Маар. Първоначално тя принадлежи на търговеца Пол Розенберг, но е конфискувана от нацистите през 1940 г., добави ДПА. Френската Съпротива обаче спира влака, който я кара към Германия и спасява шедьовъра. На вчерашния търг на "Кристис" бяха продадени 43 лота за 289 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екопротест срещу промените за застрояването по Черноморието
Екопротест срещу промените за застрояването по Черноморието
В Гърмен търсят доброволци за гасене на пожари
В Гърмен търсят доброволци за гасене на пожари