НОВИНИ

Скулптурата „Бронзовата къща” може да заеме мястото на бившия мавзолей в София

14-метрова бронзова скулптура да се издигне на мястото на разрушения през 1999 година мавзолей на Георги Димитров в София по време на българското председателство на Съвета на Европа. Идеята за това е на Австрийското посолство и е във връзка с културното сътрудничество между двете държави, по време на съвместното ни европредседателство с Австрия през 2018 г.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:40, 25.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Проектът, наречен "Бронзовата къща", е дело на българския художник Пламен Деянофф. Инсталацията е разработвана цели 12 години, като е представяна в много от големите европейски градове за този период. За първи път обаче тя достига впечатляващите 14 метра височина. В нея са вплетени и традиционни за българските бит и култура елементи.

Пламен Деянофф, художник: "Моята мечта винаги е била тя да се изгради в България и по инициатива на австрийското посолство и на Община София се появи тази възможност по време на председателството тя да се изгради в България."

Освен произведение на изкуството, "Бронзовата къща" ще бъде и дом за различни културни събития.

Пламен Деянофф, художник: "Не са толкова много тези скулптури, в които може да се влиза и да се използват. Бих се радвал, така както съм го виждал в много други европейски градове, че те веднага се приемат от обществото и се използват за концерти, детски кръжоци, театрални представления и други."

Идеята беше представена днес пред студенти и преподаватели от Нов български университет. На него присъстваха и представители на Столичната община.

Малина Едрева, председател на Комисията по култура към Столичната община: "Много е важно включването на всички заинтересовани страни - на артистите, на съвременните страни, на институциите, за да можем да вземем и решението."

Дали, обаче, "Бронзовата къща" ще се издига именно на мястото на мавзолея и ще остане ли тя след края на европредседателството ни, ще стане ясно след гласуване на Столичният общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 15 души за имотни измами в София
Задържаха 15 души за имотни измами в София
​Жана Караиванова е новият директор на Националния филмов център
​Жана Караиванова е новият директор на Националния филмов център