НОВИНИ

Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия

Популистката партия на премиера Андрей Бабиш печели лека преднина пред опозицията в изборите за Сенат (горната камара на парламента) и местни органи на властта в Чехия, които се проведоха днес, сочат предварителните резултати.

bnt avatar logo
от БТА
21:00, 06.10.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
слаба преднина управляващата партия парламентарния вот чехия

Политическо движение Действие на недоволните граждани (АНО) на Бабиш има близки резултати с опозиционната Гражданска демократична партия (ГДП), според резултатите от една трета от избирателните райони. АНО може да изпрати в Сената 12 кандидати, а ГДП - 10, според по-ранни прогнози.

Чешката социалдемократическа партия, младши партньор в коалиционното правителство, изглежда е претърпяла тежки загуби. Партията се бори да запази 13-те си места в Сената, но според частичните резултати има реален шанс да задържи едва 5.

Общо ще бъде подновен съставът на една трета от горната камара на чешкия парламент - 27 от 81 места, като е възможен балотаж идната седмица.

Изборите се оценяват като важен тест за АНО, която през юли сключи споразумение за подялба на властта, за да сформира коалиционно споразумение.

Право на глас имат около 8,4 милиона души. Изборите ще определят и състава на над 6000 градски и общински съвета.

По предварителни оценки избирателната активност е около 45%. Заради сложната изборна система на страната официални резултати се очакват едва утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста четирима от обвинените за търговия с онколекарства
Съдът остави в ареста четирима от обвинените за търговия с онколекарства
Сбогуваме се с легендата на световната опера Монсерат Кабайе
Сбогуваме се с легендата на световната опера Монсерат Кабайе