НОВИНИ

Слаба реколта заради болести по житните култури

Слаба реколта очакват зърнопроизводители в страната заради болести по културите. Заболяванията са заради повишената влажност, причинена от валежите и високите температури през пролетта. По-голяма част от щетите са нанесени върху насажденията в Южна България, обявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. На отделни места в страната има унищожена продукция и заради градушките.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
06:53, 13.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Жътвата на някои от ранните сортове пшеница и ечемик ще започне в средата на юни, ако няма дъждове. Тогава ще стане ясно и каква част от продукцията е засегната.

Светослав Русалов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Тази година имаше завишен фон на гъбните болести по зърнено-житните култури. Това беше благоприятствано, поради наличието на патогените - жълта и кафява ръжда и благоприятните условия за развитието им. По този начин голяма част от реколтата ни ще бъде редуцирана.

Заради неколкократните пръскания срещу болести, с цел да се предпазят насажденията, са завишени разходите за единица площ. Това означава по-ниска печалба за зърнопроизводителите. Те обаче са категорични, че няма да има повишение в цената на хляба.

Светослав Русалов: Това, че сме имали регионален проблем не може да повлияе върху цената на пшеницата.

Според експерти, изкупната цена на пшеницата ще бъде отново ниска. За някои стопани в районите Стара Загора, Хасково и Русе заради унищожена от градушки реколта годината ще бъде нулева. От

Асоциацията на зърнопроизводителите са постигнали договореност с Министерство на земеделието, КАТ и Агенция „Пътна инфраструктура” за движение на извънгабаритната селскостопанска техника по пътната мрежа и в тъмната част на денонощието.

Светослав Русалов: Това беше основният проблем, че по време на кампания - жътва, обработки на площите ние работим до по-късно. Не можем да оставим машините си на полето.

Разрешението за придвижване на трактори и комбайни е от 1 май до 31 октомври, от 5.00 сутринта до 23 часа. През останалата част от годината ще има забрана за движение в тъмната част на денонощието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жалби заради силен шум в пловдивския квартал Капана
Жалби заради силен шум в пловдивския квартал "Капана"
Откриват реконструираната компресорна станция Петрич
Откриват реконструираната компресорна станция "Петрич"