НОВИНИ

Слаби оценки на матурите в Благоевградско

Благоевградска област е сред четирите области от страната, които отбелязват най-голям спад на матурите по български език и литература за 12-и клас. Общият среден успех от изпита по български език в региона е 4.04, за разлика от миналата година, когато е бил по-висок - 4.24. На изпита по български език и литература в областта са се явили около 2500 зрелостници. 300 са двойките, пълните шестици са само 6.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
11:50, 10.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Специалистите от образователния инспекторат обясняват слабите резултати от матурите с това, че масово учениците не учат и малкото часове в програмата, където не се отделя достатъчно време за затвърждаване на знанията.

Ивайло Златанов - началник на Регионален инспекторат по образованието в Благоевград: „И ако питате някой учител по български език и литература, може би изразът ще е препускане по отношение произведението и учебните единици, които се изучават."

И тази година на изпитите по-високи оценки са получили младежите от профилираните гимназии.

Ивайло Златанов: "По-ниска е мотивацията в учениците от професионалните гимназии, но това пак казвам е разбираемо, имайки предвид, че там интересът, надявам се, да е насочен в посока на професионалните учебни предмети."

Най-предпочитан учебен предмет за втори държавен изпит за поредна година е география, на него са се явили близо 900 ученици, като една трета имат двойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наоми Кембъл беше почетена за благотворителната си дейност
Наоми Кембъл беше почетена за благотворителната си дейност
Росен Плевнелиев упрекна народните представители за начина им на говорене в НС
Росен Плевнелиев упрекна народните представители за начина им на говорене в НС