НОВИНИ

Сладко-кисел Брекзит: Как напускането ще засегне германските сладкари?

Вторник сутрин, време за вече редовните ни минути, посветени на Брекзит. Този път ще се разходим до Германия, където производителите на сладкарски изделия изпитват силно притеснение за бизнеса си, след като Великобритания напусне ЕС. Ще спре ли животът на Острова да бъде толкова сладък, колкото досега?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:51, 05.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Желирани бонбони, шоколади и всякакви други сладкиши. Британците ги обожават, а германците ги произвеждат и с радост ги изнасят за Острова. Неяснотата около Брекзит и все по-наближаващата дата за развода 29 март плаши германските сладкари.

Годишно Германия изнася сладкиши на стойност 800 милиона евро за Великобритания. Близо 3000 работни места са пряко свързани с този износ.

Островът напуска Съюза, а с това се лишава и от правото на свободна търговия. Ще поскъпнат ли вносните европейски стоки? Ще се откажат ли британците да купуват чужда продукция? Въпроси, които тревожат производителите.

Олаф Уиллке, мениджър-продажби във фирма за сладкарски изделия: Разбира се, че Брекзит ще ни засегне. Продукцията ни ще поскъпне, ще ни бъде и много по-трудно да изнасяме за Великобритания. Възможно е често стоката да прекарва толкова много време на митницата, че до клиентите да достигат остарели сладкиши. Свикнали сме Европа да бъде с отворени граници и искаме тя да си остане такава.

И докато в Лондон и Брюксел продължават да нямат яснота как ще приключи сагата Брекзит, бизнесът и от двете страни очаква отговори и то скоро.

Санда Съливън, председател на Британската асоциация на производителите на храни и напитки: От британска гледна точка, търговията все още не е засегната, но това може скоро да се промени. Крайно време е да стане ясно какви ще бъдат търговските ни отношения. Краят на март наближава, а никой не знае нищо.

Ще стане ли животът на британците малко по-горчив или поне - ще бъдат ли лишени от сладкиши, с германски привкус - отговорите ще знаем на 29 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Венецуелският народ трябва сам да определи своето бъдеще
МВнР: Венецуелският народ трябва сам да определи своето бъдеще
Бойко Ноев: Европейската отбрана е третия стълб на бъдещото ядро на ЕС
Бойко Ноев: Европейската отбрана е третия стълб на бъдещото ядро на ЕС