НОВИНИ

Слагат стряскащи картинки на кутиите с цигари

Цигарените кутии ще бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето. Това решиха депутатите като гласуваха на първо четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според европейските изисквания за произдство промените трябва да се случат до 20 май.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Надежда Василева
17:41, 10.02.2016
10507
Чете се за: 00:58 мин.
Още
слагат стряскащи картинки кутиите цигари

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за тютюневите изделия, според които цигарените кутии трябва да бъдат със стряскащи снимки, показващи пораженията от пушенето и предупредителни надписи. До 20 май страната ни трябва да приведе законодателството в съответствие с европейските изисквания за производство, представяне и продажба на тютюневи изделия. Депутати поставиха въпроса какъв ще бъде ефектът от мярката. Изискването е 65% от цигарените кутии от двете страни да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи, както и външните опаковки - стековете цигари.

;
Петър Кънев, ПГ на БСП лява България:Тоя закон е поредната европейска безсмислица. Той натоварва бизнеса и производителите с абсурдни изисквания, които правят европейските стоки трудно конкурентни на американските и китайските. Тоя закон много ми прилича на закона за кривите краставици или закона за щастливите кокошки. Тоя закон още веднъж ни доказва докъде ни докара брюкселската бюрокрация.
Румен Христов, РБ: С повечето от нещата, които сподели колегата Кънев съм съгласен, но така или иначе България е член на ЕС, и трябва да се съобразяваме с директивите, които се предлагат от там и да гоним сроковете, а срокът е 20 май. Промяна ще има, ако бъде гласувана и на второ четене.

От Българската асоциация на тютюневата индустрия се обявиха в подкрепа на новия закон и призова депутатите да приемат поправките в най-кратък срок, защото освен закон браншът има нужда и от наредба към него.

Изискванията ще бъдат вкарани в нова нормативна уредба, която ще влезе в сила от 20 май 2016 г., но за всички тютюневи изделия, произведени до тази дата, ще се даде едногодишен период да бъдат реализирани на пазара. От 20 май 2017 г. обаче всички продавани цигари ще трябва да отговарят на новите критерии.


;

Ето и новите етикети:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Счетоводителите поискаха нов начин за определяне на данък уикенд
Счетоводителите поискаха нов начин за определяне на данък "уикенд"
Даниел Митов: Има начин ЕК да санкционира Гърция заради блокадата на границата
Даниел Митов: Има начин ЕК да санкционира Гърция заради блокадата на границата