НОВИНИ

След 13 г. най-разпространената професия в България ще е продавач

Прогноза на министерството на труда: след 13 години най-разпространената професия в България ще бъде продавач в магазин. Делът на заетите в търговията ще намалява за сметка на тези в преработващата промишленост, а все повече висшисти ще заемат работни места под нивото на квалификацията си.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:42, 21.03.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Ще продължат да се търсят специалисти със средно професионално образование. Това показва дългосрочната прогноза за развитието на пазара на труда, разработена от експерти и представена днес от Министерството на труда и социалната политика.

Около 2,9 млн. ще са заетите българи през 2032 г. Броят им спрямо 2018 г. ще намалее с 3,4 %.

Към това ще се добави и продължаващата липса на кадри със средно професионално образование. Недостигът ще е около 94 хил. средни специалисти. Ако не се промени нещо техните места ще се заемат от висшисти.Ще има голям излишък от хора с основно и висше образование.

;

Най- много българи, над 160 хиляди, ще продължат да работят като продавачи. Сред другите разпространени професии ще са административните специалисти и шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Вие споменавате, че и в бъдеще заетите в търговия т. е. професията продавач ще бъде една от най-масово практикуваните, но тенденцията е към намаляване на броя на заетите, осезаемо намаляване за сметка на пренасочване и увеличаване в други дейности, в други професии.


;

Това е и голямата положителна тенденция за 2032 г. - ще нараства ролята на преработващата промишленост за сметка на търговията.

Доц. Ралица Симеонова, ръководител на изследователския екип: Именно в търговията очакваме и най-големия спад в периода 2022-2032 г., другия сектор, в който очакваме един сериозен спад, е секторът хотелиерство и ресторантьорство.

Обратно, ще нараства заетостта в образованието с над 30 хиляди души, и в здравеопазването. Ще остане обаче регионалният дисбаланс - през 2022 г. около една трета от хората ще работят в столицата, най- малко работещи ще има в Силистра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момче-герой в отвлечения автобус в Италия
Момче-герой в отвлечения автобус в Италия
Готов е проектозаконът за премахване на златните паспорти
Готов е проектозаконът за премахване на "златните" паспорти