НОВИНИ

След 137 години "Саграда Фамилия" получи разрешение за строеж

"Саграда Фамилия" в Барселона - един от най-известните туристически обекти в Испания, който незаконно се строи повече от век, най-накрая получи разрешение за строеж. Впечатляващата недовършена църква, която се посещава от повече от 4 млн. души годишно, е плод на въображението на испанския архитект Антони Гауди.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:44, 08.06.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Строителството на екстравагантната сграда започва през 1882 г. и от нея е готова само една четвърт, когато Гауди умира през 1926 г., блъснат от трамвай.

През 2016 г. испанските власти признават, че базиликата никога не е имала разрешение за строеж, което означава, че е работила нелегално повече от век. Миналата година беше постигнато споразумение с градските власти на Барселона, че операторите на "Саграда Фамилия" ще платят 36 милиона евро през следващите 10 години, като приходите ще се използват за подобряване на близките квартали и обществения транспорт в района.

В изявление, публикувано на уебсайта на "Саграда Фамилия" се казва, че Градският съвет на Барселона след 137 години е дал заветното разрешение за завършване на строителството. Лицензът ще струва 4,6 млн. евро, става ясно от изявлението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес ще се проведе 12-ото издание на София прайд
Днес ще се проведе 12-ото издание на "София прайд"
Младежи с интелектуални затруднения превърнаха пустеещ терен в градина
Младежи с интелектуални затруднения превърнаха пустеещ терен в градина