90 % от работните места ще изискват цифрови умения само след две години, а в Европа близо 170 милиона души в момента нямат дори основни познания. Това коментира във Варна еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

© БТА

Еврокомисията предлага да бъде създадена мрежа от центрове за изключителни постижения, като очакванията са България да бъде една от първите страни с такъв център.

Над 17 000 общини от целия Евросъюз вече са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. България е на едно от първите места с над 200 кандидати, които скоро ще получат отговор дали са одобрени. IT-специалистите са важна част от това дигитално бъдеще, подчерта Мария Габриел.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: България е изключително добре позиционирана като регионален лидер, и особено в области, каквито са жените в информационните технологии, където заема място номер 1 в Европа. Темата за киберсигурността ще продължава да бъде повече от актуална, защото киберсигурност е не само нашите лични данни, киберсигурността е всичко това, което е критична инфраструктура. Финализираме тази тема, защото предлагаме нова силна киберагенция - агенцията ЕНИСА, с повече финансов и човешки ресурс. В сегашния бюджетен период имаме 500 милиона евро в стратегията за дигитализация, 100 милиона евро са на разположение за дигитални иновационни хъбове, моята амбиция по време на следващия бюджетен период този бюджет да бъде утроен.