Една от най-големите трагедии на 60-те години на 20 век вероятно скоро ще бъде разгадана. След 50 годишно издирване в Средиземно море, близо до бреговете на град Тулон, беше открита френска военна подводница. При инцидента през 1968-година на борда имало 52-ма души.

Кадрите са от 1961-ва. Седем години преди "Минерва" да изчезне. Последната връзка с подводницата е от 26 януари 1968-ма . А последното съобщение на екипажа било, че до час ще са на пристанището в Тулон.

Не е ясно какво се е случило с "Минерва". Хипотезите са много - от авария до взрив на торпедо. Последвала бърза операция, но подводницата не била открита. В издирването се включил дори известния океанограф Жак Кусто. Но той не успял да локализира мястото на трагедията.

През годините са правени много опити да бъдат открити останките, но безуспешно. Миналата година близките на моряците поискаха да бъде подновено издирването. В операцията се включи американски кораб, който с дронове успя да локализира къде е потънала подводницата.

Облекчение за семействата и техническо постижение - така френският военен министър коментира новината за откриването на плавателния съд. Трагедията с "Минерва" е най-тежкият инцидент с подводница през 60-те години.

Останките бяха открити на 45 километра от бреговете на Тулон, на дълбочина 2 370 метра.