НОВИНИ

След 8 години Гърция излезе от спасителната програма

След 8 години финансова криза Гърция успешно излезе от спасителната програма. За да избегне фалит, Атина получи над 260 милиарда долара. Сума, която беше определена като най-големия държавен заем в световната история. Сделката с кредиторите, обаче, остава и Атина трябва да продължи със строгите икономически мерки срещу получените досега пари.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:25, 20.08.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Затворени заводи, съкратени работни места, орязани заплати, намалени пенсии, стачки и протести, които често прерастваха в ожесточени сблъсъци. Това са следите от финансовата криза в Гърция. Четири правителства в Атина се опитваха да избегнат фалита. Опасност, която неведнъж заплашваше финансово да завлече еврозоната.

"Екзистенциална криза, на която днес беше сложен край" - така еврокомисарят по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси определи успешното излизане на Атина от последната спасителна програма.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси: За еврозоната, за Гърция, днес е важен ден, защото Гърция вече може да стои сама на крака, като останалите страни от еврозоната.

"Вие успяхте! Поздравления ", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Какво да празнувам? Аз съм пенсионер. И знаете ли какво правя? Всеки месец чакам 30 число, за да видя дали не ми е орязана пенсията.

В Гърция оптимизмът отстъпва пред песимизма.

Не вярвам, че кризата е преодоляна. Според мен ще продължи.

Гърция излиза от спасителната програма с 20% безработица, с около 8% по-малко от началото на кризата. Заплатите остават най-ниските в еврозоната. През последните 8 години те бяха намалени с близо 20%.

Пиер Московиси: В бъдеще Гърция ще е способна сама да се финансира на пазарите и сама да определя икономическата си политика.

Така е, но не съвсем. Действията на кабинета ще бъдат стриктно наблюдавани от кредиторите.

Всичко е същото. Излизаме от програмата, но започва строго наблюдение.

Според споразумението с Еврогрупата Атина трябва да отчита първичен бюджетен излишък от 3.5 процента всяка година до 2022 г. А около 2060 г. показателят може да бъде понижен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден инцидент обтегна отношенията между САЩ и Турция
Пореден инцидент обтегна отношенията между САЩ и Турция
Назначиха медицински одит на болницата в Сливен след смъртта на родилка
Назначиха медицински одит на болницата в Сливен след смъртта на родилка