НОВИНИ

След акцията в Септември: Пуснаха кмета срещу рекордна гаранция от 250 000 лв.

Срещу рекордна гаранция от 250 хиляди лева кметът на Септември излезе на свобода. Повдигнати са му 2 обвинения. Обвинен е и негов подчинен. Жители на Септември днес протестираха в защита на кмета Марин Рачев.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:15, 02.02.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Кметът Марин Рачев излезе на свобода веднага щом изтече 24-часовата му мярка за задържане. Пред полицейското управление го чакаха десетки негови привърженици. Единственото, което заяви беше, че е невинен и вярва в правосъдието.

Марин Рачев, кмет на община Септември: Не очаквайте от мен чрез медиите да изясняваме нещата. Има съдебна зала, където всичко ще бъде коментирано в детайли, ще се представят доказателствата.

Марин Рачев има повдигнато обвинение за злоупотреба с обществени поръчки. Разследващите са намерили тефтер с бележки на кмета, в който той записвал печалбите от всяка една сделка.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Разценки за всяка фирма, която ние смятаме да проверяваме и смятаме, че има индикации с родословното дърво на кмета на община Септември и чрез, които вероятно, това е въпрос на доказване, е източвана община Септември, са описани фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани вероятно в хода на бъдещи експертизи.

В нощното шкафче на кмета на Септември от комисията за противодействие на корупцията открили и справки на ДАНС, свързани със сигнали за купуване на гласове на местните избори през 2015-та година.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Явно с чисто научна цел кметът, бъдещия кмет тогава на община Септември, се е интересувал, възможно е да пише дисертация на тази тема някаква, не съм запознат.

Хората в Септември са разделени в оценките си за управлението на общината. Рано сутринта, в центъра на града, се събраха защитници на кмета Марин Рачев. Отделени с полицейски конвой, присъстваха и представители на инициативния комитет „Да спасим община Септември".

Николай Баташки - инициативен комитет „Да спасим Община Септември": След като има за над 13 млн. сключени обществени поръчки само с едни определени фирми с един кръг от хора питаме къде са парите.
Георги Пенев: Абсолютно никаква корупция няма! Защото трябва да знаеш тука местните хора виждат за какво става въпрос, че се работи от сутрин до вечер.
Маргарита Попова: Това че работят негови фирми, ние целият град сме доволни, защото в тия фирми работят местни хора.

Специализираната прокуратура е поискала данъчни ревизии на 14 фирми, които са изпълнявали обществени поръчки в общината. Обвиненията може и да се увеличат , ако в хода на разследването се докаже, че в Септември е действала организирана престъпна група.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: С огнехвъргачки към скоростни отсечки
ДРУГИТЕ новини: С огнехвъргачки към скоростни отсечки
Пловдивчанин отваря първия в страната кризисен център за бездомни хора
Пловдивчанин отваря първия в страната кризисен център за бездомни хора