Два дни след атентата на коледния базар в Страсбург, несигурността сред населението в целия елзаски регион остава. Заподозреният атентатор още не е заловен. На границата между Франция и Германия се извършват строги проверки. Междувременно и прокуратурата във Федералната република образува производство срещу предполагаемия извършител. Издирването продължава с апели към обществеността той да не бъде доближаван, защото е опасен.

Къде е Шериф Шекат? Това се питат не само във Франция, но и в Германия, а и в Швейцария. Рецидивистът с общо 27 провинения е получил позвъняване от номер във Федералната република преди да започне да убива в Страсбург. Възможно е да преминал близката граница и да се укрива в Германия. Браздата между двете държави в момента се охранява от снайперисти.

Бернхард Калк: Почти три часа ми отне да чакам, за да измина два километра до границата. Затова паркирах и тръгвам пеша. Остават ми още два километра до работата.
© БТА

- Малко е страшно, но разбираме.

- Нормално, нямаме избор. Дано да го хванат.

Адвокатът, който го е защитавал пред съда в Германия през 2016-та, казва че не е открил радикални тенденции в предполагаемия атентатор. Направило му впечатление обаче, че държал на религиозния си начин на живот - не близвал алкохол и не вкусвал свинско месо.

Франция и Германия в мащабна акция по издирването на атентатора от Страсбург

Франция и Германия в мащабна акция по издирването на атентатора от Страсбург

Полицията в Страсбург провежда мащабна операция в квартала, където атентаторът Шериф Шекат последно е видян. Три са вече жертвите на вчерашното нападе...